BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dette beholder Nokia

Microsoft kjøper ikke alt.

Det blir fremdeles mye aktivitet på Nokias finske hovedkontor, selv om mobil-divisjonen selges til Microsoft. Det nye selskapet vil ha en betydelig virksomhet og beholde flertallet av de ansatte.
Det blir fremdeles mye aktivitet på Nokias finske hovedkontor, selv om mobil-divisjonen selges til Microsoft. Det nye selskapet vil ha en betydelig virksomhet og beholde flertallet av de ansatte. Bilde: Henrik Kettunen/Bloomberg via Getty Images/All Over Press
3. sep. 2013 - 08:31

Sent mandag kveld amerikansk tid ble det kjent at Nokias «Devices & Services» enhet samt retten til en rekke patenter, selges til Microsoft for i underkant av 44 milliarder norske kroner. Dette har vært spekulert lenge om ikke dette har vært Microsofts plan. Nokias meget tette partnerskap til Microsoft, som hoffleverandør av telefoner til Windows Phone-plattformen samt det faktum at Nokias toppsjef er hentet fra Microsoft, har næret disse spekulasjonene.

Men Microsoft kjøper på langt nær hele Nokias virksomhet, som flere medier har meldt tirsdag. Faktisk blir flertallet av Nokias ansatte ikke overført til Microsoft.

32.000 Nokia-ansatte, knyttet til utvikling, produksjon, salg og service innen smarttelefon-enheten vil få Microsoft som ny arbeidsgiver. 56.000 øvrige Nokia-ansatte blir igjen i det finske teknologiselskapet.

Den største delen i Nokia vil nå bli Nokias Solutions and Networks (tidligere Nokia Siemens Networks), som lager nettverksutstyr i konkurranse med blant annet Ericsson. Dessuten vil geo-tjenesten Nokia HERE fremdeles være eid av Nokia, selv om Microsoft vil lisensiere denne teknologien slik at de vil kunne bruke den som om den var deres egen.

Det er imidlertid Nokia som skal videreutvikle denne tjenesten, og kunne tilbyd den andre aktører. Enheten «Advanced Technologies» blir også igjen på finske hender.

I en melding til markedet skriver Nokia at de vil fokusere på tre virksomhetsområder etter at de har solgt unna mobiltelefon-divisjonen.

  • Nokias Solutions and Networks: en betydelig aktør innen nettverksinfrastruktur, som Nokia har eid alene siden august.
  • Nokia HERE: Kart- og lokalisjonstjenester, som skal utvikles videre for å bli en sterk konkurrent til Google Maps.
  • Advanced Technologies: Teknologiutvikling og lisensieringsenheten skal fremdeles ledes av Nokias teknologidirektør. De skal fortsatt utvikle ny teknologi og leve på å lisensiere denne ut i markedet.

– Etter en nøye gjennomgang om hvordan vi skal maksimalisere aksjonærverdiene, inkludert vurderingen av en rekke alternativer, så tror vi at denne transaksjonen er den beste veien fremover for Nokia og våre aksjonærer, sier Nokia-styreleder Risto Siilasmaa i en pressemelding fra det finske selskapet.

Han sier også at Nokias finansielle stilling vil styrkes betydelig som følge av transaksjonen. Det vil også bli et langt mer lønnsomt selskap, ettersom de slipper å bale med driftsunderskuddene til mobil-virksomheten.

Nokias toppsjef Stephen Elop blir ikke værende i Finland, men flytter tilbake til Microsofts hovedkvarter i Redmond, Washington. Dette skjer med øyeblikkelig virkning. Hvem som skal lede Nokias gjenværende virksomhet er enda ikke endelig kjent. Enn så lenge er det styrelederen som vil ha det operative ansvaret.

Dersom handelen skulle falle i fisk, ved at regulatoriske myndigheter i USA eller EU stopper oppkjøpet, har Microsoft forpliktet seg til å betale Nokia 750 millioner dollar. Mye tyder derfor på at advokatene til Microsoft har liten tro på at oppkjøpet ikke vil materialisere seg.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.