ROBOTER

Dette kan være verdens mest livaktige robot

Kan gjengi en rekke forskjellige ansiktsuttrykk.

Overraskelse er blant ansiktsuttrykkene roboten Ameca kan uttrykke.
Overraskelse er blant ansiktsuttrykkene roboten Ameca kan uttrykke. Foto: Engineered Arts
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. des. 2021 - 12:00

Det er i dag ikke noe problem å vite om det er et menneske eller en robot du står overfor. Selv menneskelignende roboter har store mangler på en rekke områder, inkludert utseende, bevegelser og adferd. 

Ikke minst det menneskelige ansiktet er vanskelig å gjenskape. Ikke som et statisk objekt, men måten det beveger seg på. Vi har mange små muskler i ansiktet som blant annet er med på å fortelle hva vi føler, eller å skjule det.

De fleste av robotnyhetene vi hører for tiden, handler om framskritt når det gjelder fysiske aktiviteter som roboter kan utføre. For eksempel har flere menneskelignende roboter, som Atlas-roboten til Boston Dynamics, blitt ganske gode til å bevege seg eller å drive med enklere parkour, som i videoen nedenfor.

Oppsiktsvekkende livaktig

Derfor er roboten Ameca fra Engineered Arts ekstra oppsiktsvekkende. Den kan ikke løpe rundt i terrenget, men kan i stedet gjenskape ganske overbevisende ansiktsuttrykk, knyttet til følelser som for eksempel overraskelse, frykt, skuffelse og imøtekommenhet. I tillegg kan den kombinere dette med relativt naturlige arm- og håndbevegelser. I omtalen av videoen nedenfor understreker selskapet at det du ser der ikke er datagrafikk, men en virkelig robot. 

Ameca er først og fremst en utviklingsplattform, men den er også ment som en attraksjon. Den vil bli demonstrert under CES 2022-messen som arrangeres i Las Vegas tidlig i januar neste år. Det skal også være mulig å kjøpe eller leie en slik robot, men Engineered Arts har ikke oppgitt noen pris.

Både Ameca og Atlas har store begrensninger som humanoide roboter, men på forskjellige områder. Men når man etter hvert greier å kombinere de beste egenskapene fra ulike typer roboter, kan man få noe som minner om androidene kjent fra science fiction. 

Om dette egentlig er en ønskelig utvikling, er selvfølgelig en annen diskusjon. 

Xiaomi-toppsjefen Lei Jun tar selfie med selskapets nye robot – CyberOne.
Les også

Kan denne bli en konkurrent til Teslas menneskelignende robot?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.