BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dette vil Telenor-omleggingen koste Internett-Norge

Telenor skal dele det norske internettet i et A og et B-lag. Her er hva Telenor vil kreve av selskap som NRK, EDB og mindre Internett-selskap.

5. feb. 2003 - 09:00
Telenor

Universitet i Oslo

Les også

Hittil har 51 Internett-selskap, store dataselskap som EDB Business Partner og innholdsaktører som NRK koblet seg opp og utvekslet trafikk gratis over NIX. Men bredbåndslinjer, video og dårlige tider er i ferd med å sette en stopper for dette. Nå vil Telenor at bare de 6-7 største operatørene utveksler trafikk fritt med seg selv.

Her er listen over de som er koblet til NIX

Slik virker det norske nettet:
Enkelt forklart fungerer det norske internettet slik: En bedrift som skal koble seg til Internett, må inngå en avtale med en Internett-leverandør. Denne leverandøren har enten landsdekkende linjer selv eller leier det av et teleselskap. Er du for eksempel Tele2-kunde og slår opp en norsk nettside hjemmefra, sjekker først Tele 2 om denne serveren står hos en bedrift som er kunde av dem. Hvis ikke, går forespørselen til NIX og så videre på nettet til den operatøren som har serveren i sitt nett.


- Vi regner med å ha på plass avtalene og ha etablert direktelinjene i løpet av første kvartal i år, forteller informasjonssjef i Telenor Business Solution, Eirik Øiestad, til digi.no.

Slike direktelinjer vil gjøre det norske internettet mindre sårbart og skape et mer ekte "inter"-nett. En rekke andre land har allerede innført et system med direkte samtrafikk mellom de største operatørene.



En av dem som må betale og har vært nervøs forTelenors planer er Ivar André Simonsen, daglig leder i den Bodø-baserte Internett-leverandøren IT-Connect.



IT-Connect

digi.no

- Prisene for en linje inn på vårt peering-nett vil prises etter kapasitet - det spiller ingen rolle om du sender mest ut som NRK eller mottar mest slik ISP-er med privatkunder gjør. Vi har inngått en kontrakt med EDB, som drifter for svært mange av bankene i Norge, og denne kontrakten ligger på rundt én million kroner i året, forteller Øiestad til digi.no.

For en mindre Internett-leverandør anslår han at prisen kanskje vil ligge på rundt 100.000 kroner i året. Dette er dog penger i et marked med hard konkurranse, men Simonsen slipper dermed unna det helt store prissjokket.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.