BEDRIFTSTEKNOLOGI

digi.no-leserne støtter opp om Netscape

digi.no-leserne er unisone i sin støtte til Netscape etter ansvarlig redaktør Jens Kandens Netscape-kommentar mandag. Explorer-brukerne glimrer med sitt fravær i bunken av responser. Her kan du lese et utvalg av tilbakemeldingene som strømmet inn til digi.no.

Jens T. Kanden
11. feb. 1998 - 15:18

Henrik Wang: - Hei! Er kanskje ikke så sikkert at Netscape blir utradert? Skal visstnok være tunge investorer som ønsker å opprettholde et reelt alternativ til Explorer og som kan være villige til å bruke atskillig gryn for å holde konkurransen gående.

Per Øivind Gressum: - Jeg prøvde å sammenlikne IE4.0 og Netscape Navigator 4.04. Jeg ble overrasket over hvor stor forskjell det var i hastigheten mellom leserne. IE4.0 brukte over dobbelt så lang tid på å laste ned noen sites som Netscape-leseren. Min mening er derfor at per i dag er Netscape mye bedre enn IE4.0, selv om IE4.0 er en stor forbedring fra 3.02.

Geir T. Fossum: - Det er tøv at det spøker for Netscape. Det avhenger av hvordan Netscape spiller kortene sine. Det er viktig å ha et konkurrerende produkt på markedet, og mange sverger ennå til Netscape. Det vil være synd om Netscape skulle forsvinne. Mange vil nok benytte seg av tilbudet om å få den originale nettleseren. Microsoft Explorer 4.0 kan vel egentlig ikke sies å ha vært en suksess på annen måte enn at den blir inkludert i Windows.

Bjarte Bø: - Jeg er en svoren tilhenger av Netscape. Skulle Netscape gå i dukken, så blir det neppe IE jeg satser på. Da blir det enten Opera eller andre nettlesere. Beklager, Microsoft - IE falt ikke i min smak.

Stein Arild Gjestemoen: - Leste din artikkel med interesse. La oss bare håpe at Netscape overlever, etter min mening er Microsofts nettlesere betydelig dårligere enn gode, gamle Netscape. Spesielt med tanke på hastighet, men også brukervennlighet.

Per Arne Svarstad: - Denne nedgangen har jo også sikkert en del med reklamekampanjer å gjøre: Microsoft har satset knallhardt på reklame. På hver tiende nettside jeg besøker, opplever jeg at Microsoft slår til igjen. Med små bannere og

knapper vinner Explorer over Navigator....

"KebabMann": - Grunnen til at IE har tatt over markedet er at MS pøser ut IE sammen med all slags programvare. Selv den største Internett-leverandøren i Norge (Nextel/SOL/Telenor) sender ut CD-er med IE på. Da er det ikke rart folk tror IE er best. Bedre blir det jo heller ikke når Microsoft velger å intregere IE sammen med nyere utgaver av Windows. Jeg har vært trofast Netscape-bruker helt siden jeg startet med Internett, men har sett meg nødt til å benytte begge browsere etterhvert [...] Er det riktig av Netscape å gi bort Navigator? Vel, først og fremst så har folk kunnet benytte Navigator gratis i lang tid hvis man har ønsket det. Men uansett tror jeg at dette vil ha lite å si for andelen som vil bruke Netscape. Statistikken over hvor mange som bruker Netscape/IE kan man jo ikke stole 100% heller da...Det er ikke lett å finne ut om personen bruker bare IE eller om han også benytter Netscape. Jaja, jeg kommer ihvertfall å forsette å bruke Netscape....til Microsoft går konk. :-)

Brian.D.Duryee: - Hva er egentlig den store forskjellen mellom Explorer og Navigator? Utfører ikke de den samme funksjon? Personlig har jeg bare brukt Explorer og det har fungert fint for meg.

Harald S. Hanssen: - Jeg synes at Navigator har en god sjanse i nettleserkonkurransen. De har hittil lagd nettlesere som er enkle i bruk og er betraktelig bedre enn Microsofts Internett Explorer.

Hans Petter Roverud: - Jeg tror brukere forstår at ingen kan leve av å gi vekk programvare. Sympatien er på Netscapes side, siden Bill Gates burde innse at han burde være fornøyd med å ha monopol på Windows-plattformen. Hvis Netscape blir utkonkurrert, vil neppe framtidige utgaver av Explorer være gratis. Alle som ser konturene av et et større monopol med "konkurransefri" prissetting bruker Netscape i protest! Mange av oss vil nok også være villige til å betale noe for å unngå dette monopolet. På sikt vil vi vinne på det.

Ole-Johan Lauvås: - Tror det var på høy tid at kildekoden ble offentlig tilgjengelig. Tror også at Opera har en fremtid. Dette fordi den er raskere enn både Netscape og Explorer. Hjemme har jeg to PCer, en med Linux og en med W95 (kona er lærer). Det har aldri vært problemer med Linux. Ikke spør meg hvor mye klatt som har vært med W95. På arbeid (et stort konsern) bruker jeg NT 4, og HP Unix. Når du er bortskjemt med virkelig Unix, er det en kalddusj å bruke NT. Merker ikke store forskjellen på HP UNIX og Linux. Eneste ønske i Linux er CDE+Netscape integrert.

Rune Myrland: - Jeg tror det er sterke krefter med stor Microsoft-aversjon i markedet. Dette er en mulighet som kan utnyttes. Greia er ikke først og fremst at nettleseren blir gratis. Greia er at kildekoden blir det. Dermed får Sun en ferdig nettleser de kan gjøre til en fullverdig javaklient. Dermed får Oracle en ferdig nettleser de kan gjøre til en Internett databaseklient.

Men også det at den er gratis er viktig. Nå kan jeg lage Java-kode for intranett, som fungerer i Navigator, men ikke i Explorer og si til brukerne at de må bruke Navigator, uten at det er økonomiske motargumenter.

Hvorfor? Fordi jeg har en prinsipiell motvilje mot Microsofts undergraving av frie standarder. Hvis mange tenker på samme måte, vil brukerne etter hvert måtte installere Navigator, uansett om Explorer ligger der fra før, om de ønsker å utnytte, i første runde intranettet, men på sikt også Internettet.

Hva tror jeg? At siste slag i denne krigen ennå ikke er stått....

Carl Christian Strømberg: - Hei, etter å ha lest artikkelen din i digi.no, vil jeg si at jeg tror aldri Netscape vil forvinne helt. Kanskje vil den om ett år ikke sitte igjen med mer enn 30 prosent av alle Internett-brukere, men disse vil være programmerere, ungdom og andre som bl.a. ikke liker at Microsoft prøver å få kontroll over det som er innen data. At Netscape frigir kildekoden vil føre til det samme som har skjedd med Linux, at programmet vil bli mye kraftigere da mange programmerere over hele kloden vil lage forbedringer til Netscape. Og Netscape vil etterhvert bli "proffenes" nettleser, noe som vil være god reklame for Netscape som firma. Men en ting som er viktig er at Netscape med jevne mellomrom kommer ut med en rettledningsversjon, som en slags standard.

Togga Gundersen: - Fikk inntrykk av at dere var interessert i meninger om Netscapes "kamp" mot Microsoft. Jeg er 30 år og ingen "erfaren" bruker av browsere, men har i det året jeg har vært "aktiv" på nettet brukt både Communicator (den første beta utgaven) og 3.02-versjonen av Explorer. Personlig synes jeg at Communicator er litt "koseligere" (eh...) liksom. [...]

Jeg leste i en artikkel av Tron Øgrim (om Linux vs. Windows) at mange blir "glade" i programmene sine. Hvorvidt dette er relevant når det gjelder de fleste Windows-brukere vil jeg ikke gjette på engang, men for meg (og sikkert mange flere brukere av den sorten som bruker PC-en som et verktøy) er det ingen tvil om at jeg foretrekker tingenes tilstand - det er liksom ikke "normalt" for de fleste hjemmebrukere og stadig vekk måtte formatere harddisken og sjekke ut alle nye oppgraderinger som kommer...

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

[...] Hvis IE skulle bli det nye Windows, vil Gates også utradere dét markedet, og det er faen meg ikke riktig [...]

Knut Martin Tornes: - Jeg tror nok Netscape-selskapet vil overleve i en eller annen form. Sun, IBM og Oracle (ABM - Anyone But Microsoft) har ikke råd til å la Microsoft få kontrollen over viktige standarder/semi-standarder som Java, HTML, XML.

Jeg tror også at vi i tiden fremover vil se browsere på helt andre maskiner enn de vi i dag bruker. Dette markedet er mikroskopisk i dag, men jeg tror det vil øke kraftig de neste to årene. Kanskje en annen browser, fra helt andre leverandører enn Netscape og Microsoft vil være dominerende? Sun og Netscape har gått sammen om å lage Javagator. Den kan muligens være en god kandidat til å kjøre på telefoner, set-top-bokser, PDA-er o.l.

Terje Heidene: - Det overordnede, målstyrende i denne saken må jo være hvilken browser som er best, nå som begge er gratis. MSIEs største force er at mye av funksjonaliteten er hurtigere (bl.a JAVA) enn Navigator. MEN, og dette er viktig, MSIE er rett og slett for dårlig når det gjelder web-browsing. Dette kan ingen være uenig i. Noen eksempler:

  • For å laste ned en fil vha MSIE får du aldri informasjon om hvor stor fila er i utgangspunktet. [...] I tillegg vises aldri riktig throughput ved overføring av filer.
  • Det finnes ingen god måte å se om man ennå er online. I Netscape vil som oftest logoen stoppe sin animasjon når kontakten er brudt. I MSIE står logoen stille når web-siden er ferdig nedlastet.
  • MSIEs hurtigfunksjon for manuell adresseintasting (cache-funksjonen som skriver adressen fullt ut dersom du begynner å skrive denne) er ikke god. For det første er den veldig treg. For det andre, dersom du en gang har skrevet inn en feil adresse som MSIE har cachet, vil den alltid hente fram denne selv om adresseområdet er ugyldig. For det tredje, det har vist seg umulig å slette denne feiladressen i cachen.
  • MSIEs cachefunksjon av besøkte web-steder er (nesten) helt random. Kun utvalgte (av MSIE selv) områder caches.

    MSIE's cachefunksjon tar heller ikke hensyn til hvilke områder som besøkes ofte, dvs dersom cache'en settes til f. eks. 20 sider, vil du etter 20 gjentagende besøk være nødt til å manuelt adressere deg til ditt favorittområde igjen for å få lagt dette i cachen. Netscapes standard her er at de sist besøkte sider lagres i cachen, og de eldste sidene blir overskrevet - helt naturlig!

  • MSIE's cachefunksjon når det gjelder å bla seg tilbake via en liste til steder du nettopp har vært, er heller ikke helt god. Dersom du f. eks har benyttet en søkemotor og besøkt diverse av stedene som denne søkemotoren har funnet, vil det i cachen til MSIE bare stå adressene til den samme søkemotoren - ikke til stedene du har besøkt. Uproft.
  • MSIEs måte å konfigurere browseren på er ikke like enkel å forstå (og heller ikke å finne) som den burde ha vært. (f.eks mail-server innstillinger, minnecache og browserens minnetildeling.)
  • MSIEs parasittlignende inntreden i Windows er også helt uakseptabel. Omtrent alle jeg har pratet med har kun hatt problemer etter at de la inn MSIE som en del av grensesnittet til Windows. Feil, inkompabiliteter og savn av tidligere funksjonalitet og enkelhet er den gjengse oppfatning. Men det verste er hastigheten. Jeg kjører en

    P-PRO 200 med 64 MB RAM og egen digital linje. Dette burde ha gått unna, men etter at MSIE tok over, snegler det hele seg. Det morsomme er jo at den ikke kan separeres fra Windows uten en real skilsmissesak, der det i 90 prosent av tilfellene ender med å innstallere Windows på nytt.

  • MSIEs implementering av Suns Java-funksjonalitet er, på flere områder, i strid med dennes standard. Også Netscape har dette "problemet" men ikke i like stor grad.

På de fleste andre områder stiller browserne noenlunde likt.

Å spekulere i utenomliggende årsaker, som at mange produsenter leverer MSIE med sine PC-er/modemer/internettløsninger, er for meg ganske uinteressant, all den tid Netscape faktisk er lettere og mer behagelig å ta i bruk. Dette burde flere tenke på, det er den faktiske bruken som teller, ikke all "hypen" omkring.

Jeg vil fortløpende vurdere nye versjoner både av MSIE, Navigator, Opera og andre. Det vil derfor være den til enhver tid beste browser for meg som avgjør hva jeg velger, uavhengig av leverandør og påvirkninger utenfra. Dette burde andre også etterleve for å få best utbytte av Internett!

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.