BEDRIFTSTEKNOLOGI

digi.no tester: Compaq iPaq

Den flunkende nye Compaq iPaq er en PDA som få andre. Design, ytelse og ikke minst skjermen gjør denne til en maskin som vil bli svært så populær.

Sigvald Sveinbjørnsson
15. aug. 2000 - 13:49
CompaqiPaq

Med sine 32 MB Ram og 206 MHz Intel StrongARM prosessor er dette en av de aller kraftigste maskinene som kjører Microsofts operativsystem Pocket PC- etterfølgeren til Windows CE.

Compaqen ble utprøvd mens det var noe sol. Dette passet glimrende for å sjekke hvordan lys innvirker på skjermen. Tenk deg at du sitter i et kundemøte utendørs en solrik dag , og skal sjekke noe på din nylig synkroniserte PDA. Men uansett hvordan du snur og vender deg, er lyset galt i forhold til skjermen. Resultatet er at man ikke ser noe som helst. Dette er av en eller annen grunn ikke noe problem med iPaq-en.

Synkroniseringsvektøyet man bruker er standarden fra Microsoft, ActiveSync 3.1. Denne lot seg greit installere fra den vedlagte CD-en. Men problemet kom når vi skulle koble iPaqen opp til hovedmaskinen. Programmet fant ikke frem til vår sølvfargede Compaq, men sluttet i stedet å fungere. Hele maskinen måtte rebootes. Denne øvelsen skjedde fem ganger. Men når Compaqen endelig var oppdaget av programmet, var dette ikke lenger noe problem.

Man må ha Outlook 2000 for å lese mail, sjekke med avtalebok og slike ting. Klienten, som er ganske OK for dem som liker Microsoft, er å finne vedlagt med maskinen. Synkronisring mot Outlook gikk som en kule- ingen problemer i det hele tatt. Det fine var at man kunne lese mail og sende svar på sengekanten. Men problemet er at den ikke tar i mot de aller lengste mailene. Vedlegg var også vanskelig å åpne. Det fikset i alle fall ikke maskinen digi.no testet.

Programmene som følger med i Pocket PC-pakken er en liten versjon av Word, miniversjon av Excel, Internet Explorer, Mediaplayer samt Picture Viewer, for bilder. Microsofts eBok-program Reader følger også med. Dette programmet gjør at du kan laste ned bøker fra nettet og lese dem på iPaqen.

Alle programmene fungerer greit, men en liten mistanke om at få bruker dem noe særlig melder seg. Problemet er at å skrive inn er og blir tungvint. Men å overføre Word og små Excel-filer fra datamaskinen lar seg lett gjøre. Dette åpner for muligheten til å lese dokumenter på bussen eller annen definitiv dødtid.

Hastigheten på iPaqen gjorde det uproblematisk å bruke programmene. På en annen og eldre Pocket PC henger disse programmene mye mer og det blir rett og slett et ork å bruke dem, - særlig Word.

Høyttalerne på maskinen var også en god overraskelse, sammen med diktafonen som er noe av det bedre man har funnet. Sammenlignet med en annen Pocket PC-maskin, HP sin Jornanda, er iPaqen suveren. Den er raskere, henger ikke og skjermen er mye skarpere og bedre.

Minuset med iPaq er at den ikke har noen beskyttelse for skjermen. Det er bare et futteral i imitert skinn man kan putte maskinen ned i, og dette er et realt minus. Ikke bare fordi man kommet til å grise til skjermen med et eller annet, men også fordi levetiden dramatisk kan forkortes.

Etter noe trening er det ikke vanskelig å skrive med håndskrift på maskinen, noe som gjør denne til en fullverdig notatblokk, særlig for notater som man gjerne bruker liten tid på.

Compaq har med denne maskinen innført noe de kaller jackets. Dette er et omslag som har forskjellige funksjoner, og det følger ingen slike med maskinen, bortsett fra en dummy, en uten funksjon, for å beskytte dataporten. Disse omslagene vil komme med flere funksjoner - plass for CF-kort, GPS, GSM og mye mer. Fordelen er at maskinen i seg selv blir mye mindre så lenge man ikke trenger omslag, men når man først bruker disse vil maskinen nesten dobles i størrelse utifra hvilken funksjon kortet har.

Prisen kommer sannsynligvis til å ligge i det øverste sjiktet, et sted mellom 5500 og 6500 norske kroner.

Compaq iPaq anbefales dersom design betyr mye for deg. (I et par uker vil du følges av beundrende blikk...) Ytelsen er heftig, og maskinen er absolutt å anbefalle hvis du sverger til Pocket PC.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.