BEDRIFTSTEKNOLOGI

digi.no tester Creative Labs Riva TNT2 Ultra

Resultatene sto ikke helt til forventningene da digi.no testet et av de mest omtalte skjermkortene dette året. Vi tror likevel at blant annet driverne må ta mye av skylden.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. juni 1999 - 11:32
Skjermkortet Creative Labs 3D Blaster Riva TNT2 Ultra. <i>Foto: Harald Brombach</i>
Skjermkortet Creative Labs 3D Blaster Riva TNT2 Ultra. Foto: Harald Brombach

Riva TNT2-brikken fra Nvidia er av de fleste skjermkortkjennere ansett som den råeste grafikkbrikken som er tilgjengelig for vanlige PC-er i dag. Creative Labs er én av flere skjermkortprodusenter som har tatt i bruk brikken. digi.no fikk nylig selskapets 3D Blaster Riva TNT2 Ultra-skjermkort inn til testing. Forventningene var store.

Skjermkortet fra Creative er basert på en 128-bits grafikkmaskin. Det har 32 MB med synkron DRAM, AGP-grensesnitt og støtte for de fleste teknikker som skal gjøre enten bildekvaliteten eller ytelsen betydelig bedre enn hva forrige generasjon skjermkort presterte.

Når det gjelder bildekvaliteten, er det ingen tvil om at Riva TNT2-brikken er et godt stykke arbeid. Ekte 32-bits farger, større dybdepresisjon og strukturer med oppløsning på 2048 x 2048 punkter bidrar til dette. Det er likevel et stykke igjen til de profesjonelle 3D-kortene. Men disse ligger da også i en helt annen prisklasse.

Når det gjelder ytelsen, er vi mer i tvil. Selv etter å ha testet kortet med en rekke forskjellige drivere, synes vi ikke at kortet ga den ytelsen vi hadde forventet. Ikke det at kortet hadde dårlig ytelse. Saken er bare at gamle kort som 3Dfx Voodoo 2 -kortet vårt fra Creative Labs og Matrox Millenium G200 fulgte litt for godt med i svingene i noen av testene, spesielt 2D-grafikktestene.

Med tanke på at Voodoo2-kortet er godt over et år gammelt, burde dette ikke være mulig. Vi har jo også lest andre sammenligninger av disse kortene, blant annet hos Tom's Hardware Guide, og der yter Riva TNT2-kortet mye bedre i forhold til andre kort enn vår test viste.

Ytelsen til grafikkort påvirkes av en rekke faktorer, men i vårt tilfelle tror vi at resultatet skyldes en kombinasjon av to ting. For det første er nok driverne til Riva TNT2-kortene fortsatt ganske umodne. Vi opplevde i fjor en kraftig ytelsesøkning (over 30 prosent) på enkelte Riva TNT-kort da produsentene oppdaterte driverne flere måneder etter at kortet kom på markedet. Men det må også tas med at driverne til kortene vi har sammenlignet Riva TNT2-kortet med, har drivere som har vært under stadig oppdatering.

I tabellen nedenfor kan du lese av ytelsen vi har målt for de forskjellige kortene i forskjellige 2D- og 3D-grafikktester. Legg spesielt merke til forskjellen på ytelsen Riva TNT2-kortet gir når driveren fra Creative Labs brukes i forhold til referansedriveren fra Nvidia. Normalt burde driveren fra Creative Labs ha best ytelse i alle testene, men vi har også i forbindelse med andre Creative Labs-kort opplevd at referansedriverne til grafikkbrikkene er mer effektive enn selskapets egne. Det kan ofte virke som om utviklerne hos Creative Labs må eksperimentere en stund før de kommer fram til den rette blandingen. For i dag er selskapets drivere til disse kortene mer effektive enn referansedriverne.

Resultatene i tabellen er beste resultat etter å ha kjørt hver av testene fem ganger. Mellom hver runde ble PC-en startet opp på nytt. Mens resultatene for Voodoo2-kortet og Millenium G200-kortet var rimelig stabile, kan vi si det motsatte om resultatene for Riva TNT2-kortet. Her var det et stort sprang mellom beste og dårligste resultat. Dette tyder på at begge driverne er noe ustabile.

Den andre faktoren vi tror kan ha ført til at Riva TNT2-kortet ikke gjør det bedre i en del av våre tester, er at kortet krever en kraftigere maskin enn det vi har benyttet for å briljere. Vi tror likevel at vår testmaskin, en Pentium II 333 MHz sak med 128 MB minne på et Abit BH6-hovedkort, er en mer typisk maskin for flertallet av våre lesere enn en 500 MHz Pentium III-maskin som de fleste andre testere benytter. Vi har ikke testet Riva TNT2-kortet på en raskere maskin, men alle andre tester tyder på at kortet er overlegent konkurrentene på Pentium III-baserte PC-er.

Produkt CL Voodoo2 8 MB Matrox Millenium G200 8MB Riva TNT2 CL-driver Riva TNT2 Nvidia-driver
Quake 2 Mon2 (640 x 480) 27,2 36,0 54,9 54,5
Incoming Game Index 55,8 45,0 42,2 53,0
3Dfx Wizmark 46493,7 41854,3 54422,2 40414,0
Business Graphics (2D) X 131,0 124,0 139,0
Hi-End Graphics (2D) X 357,0 343,0 370,0

Testene vi har benyttet er S3s Mon2-demomap for Quake 2, Game Index fra spillet Incoming, 3Dfx sin Wizmark, samt 2D-grafikktestene Business Graphics og Hi-End Graphics fra Ziff-Davies sin WinBench 99.

Creative Labs tilbyr nå også et verktøy for å overklokke grafikkortet. Både minnehastigheten og hastigheten grafikkbrikken opererer under, kan økes betydelig. Vi har ikke tatt hensyn til dette i våre tester, men det er klart at en slik hastighetsøkning vil ha betydning for resultatet. Hvor mye en bruker kan eller bør overklokke, avhenger av stabiliteten i hele PC-systemet og må avgjøres individuelt. Men det skal så vidt digi.no forstår ikke være noen fare for at grafikkortet skal ødelegges av å øke klokkehastighetene. Kortet er jo tross alt utstyrt med egen vifte for å ta unna varmen som utvikles.

La oss ta utgangspunkt i at driverne blir mer stabile og effektive i løpet av et par måneder. Er da Creative Labs 3D Blaster Riva TNT2 Ultra et kort som er verdt å satse på?

Ja, definitivt. Selv om kortet er blant de dyreste i denne klassen - veiledende utsalgspris er 2595 kroner - vil kortet tilfredsstille de aller fleste typer brukere som ikke krever profesjonelt utstyr. For i tillegg til glimrende bildekvalitet, avanserte 3D-rutiner og svært bra støtte for skjermoppløsninger (hele 1920 x 1440 ved 70 Hz vertikal frekvens og 32 bits fargedybde), har kortet også bra støtte for video og leveres med TV- og S-Video-utgang.

Kortet er derfor egnet for alle som spiller spill - nå også spill som krever Glide-støtte for beste ytelse (jfr artikkel - se peker nedenfor.). Men også for brukere som arbeider med 3D-konstruksjon eller video vil 3D Blaster Riva TNT2 Ultra være et brukbart alternativ til mer kostbare kort.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra