JUSS OG SAMFUNN

Digital-TV åpner for døve-kanal

Digital Video Broadcasting (DVB) gir muligheter for en egen døvekanal. Nå satser NRK som første kringkaster i verden på sendinger der tolken kan velges ut og inn av TV-bildet etter behov. NRK satser også hardt på å presse ned prisen på digitale TV-dekodere.

Herman Berg
14. okt. 1998 - 11:19

Ved hjelp av satellittoverføring og digitale signaler skal begge de to TV-kanalene til NRK simultantolkes i fremtiden. I neste uke starter et prøveprosjekt der 16 satellittmottakere er satt ut hos institusjoner, forbundskontorer og privatpersoner.

Idéen til prosjektet kommer fra en pensjonert kapellmester i Kringkastingsorkesteret (!) og både NTNU og Tandberg Television har vært involvert i det tekniske utviklingsarbeidet.

Døvetolken overføres i en egen kanal og kan velges ut og inn av TV-bildet etter behov. Bildet vil ligge i hjørnet på skjermen og forutsetter digital overføring både av tolkebildet og programbildet.

Det innebærer at utberedelsen er avhengig av digital TV-teknologibygging, blant annet gjennom utbyggingen av digital bakkenett og hvor kjapt TV-seerne konverterer til digital-TV. NRK sier i en pressemelding at de vil ta kontakt med utvalgte produsenter av digitale konvertere (set-top bokser) "slik at de kan produseres til en akseptabel pris".

Pilotprosjektet vil vare et halvt års tid.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra