BEDRIFTSTEKNOLOGI

Digitale kameraer fra Mars videreutvikles i Forskningsparken i Oslo

Photobit ble dannet av - og har overtatt patentene til - NASAs Jet Propulsion Laboratory. På en tilstelning i Oslo Rådhus tirsdag, med journalister fra Financial Times og CNN på plass, åpnet det amerikanske høyteknologiselskapet sin europeiske forskningsavdeling: Den skal - av alle steder - ligge i Forskningsparken, Gaustadbekkdalen, Oslo, Norway.

Pål Leveraas
22. sep. 1999 - 01:12

Photobit ble startet i slutten av 1995 av Eric Fossum, en amerikaner hvis eventuelle norske aner er så langt tilbake i tid at han ikke gjør noe stort nummer av det.

Fossum var en fremstående forsker ved NASAs Jet Propulsion Laboratory (JPL), som eies av Caltech. Han forsket på bildedigitalisering. På vegne av NASA søkte de etter metoder for å ta skarpe bilder under dårlige lysforhold og med minimalt batteriforbruk. Det endte med verdens første kamera-på-en-chip, som det ble tatt patent på.

JPL ønsket at kunnskapen skulle komme den kommersielle delen av verden til gode. Derfor lot de Fossum ta med seg patentene for å starte egen virksomhet. De første resultatene finnes allerede i kommersielle produkter på markedet i dag.

Photobit Corporation er 70 mann stort nå, og har skaffet seg salgskontorer i ikke mindre enn 132 land.

Når selskapet, som utvikler og markedsfører teknologi i verdenseliten, nå skal etablere seg utenfor USA, har de plukket ut dr. Johannes Sølhusvik til å bygge opp deres europeiske forsknings- og utviklingsavdeling.

Og avdelingen skal ligge i Oslo.

Vis mer
Johannes Sølhusvik, forskningssjef for Photobits europeiske forsknings- og utviklingsavdeling. Her med et mikrokamera.
Johannes Sølhusvik, forskningssjef for Photobits europeiske forsknings- og utviklingsavdeling. Her med et mikrokamera.

- Vi hadde en internasjonal pressekonferanse i Oslo Rådhus tirsdag ettermiddag og kveld, sier Sølhusvik til digi.no.

- Representanter for Financial Times, CNN og annen internasjonal presse var til stede.

Han sier at bakgrunnen for dette valget først og fremst var tilgangen på kompetanse. - Det finnes dyktige folk på dette feltet i Norge, og med et så spennende prosjekt tror jeg ikke det skal by på vanskeligheter å rekruttere dem heller.

Han har allerede rekruttert inn tre kolleger, alle med dyptpløyende tekniske kunnskaper på feltet. De tre er Geir Strand, Steinar Iversen og Marius Evensen.

- Jeg regner med at vi er 30-40 mann om fem år, sier forskningssjefen.

Han sier også at han vil satse på et nært samarbeid med universitets- og forskningsmiljøene. Disse vil til gjengjeld få tilgang på den patenterte kunnskapen Photobit sitter på.

- Vi vil fokusere på utvikling av digital sensorteknologi innen områder som videokonferanse, telemedisin, mobiltelefoni, Internett og intelligente synssystemer. Selv om de største kundene befinner seg utenfor Norges grenser vil utviklingen på sensorteknologi for det europeiske markedet skje i Norge, noe som representerer en mulighet for industriell vekst, sier Sølhusvik. 

«Sora» lager særdeles realistiske videoer fra bare tekst. Dette er et skjermbilde fra en av videoene.
Les også

Open AI: Tør ikke lansere ny modell ennå

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.