BEDRIFTSTEKNOLOGI

digitoday tester: Opera 5.0

Den norskproduserte nettleseren Opera har kommet i ny versjon, men er det noe å glede seg til?

Lars Kvanum
6. des. 2000 - 13:03

Normalt sett er det en større oppdatering som skal til for at den fremste delen av versjonsnummeret endret, for eksempel fra 4.3 til 5.0, men Opera har tydeligvis hatt noen innvendinger på dette.

Alt i alt er faktisk den siste utgivelsen litt irriterende for oss som ikke "må" bruke nettleseren fordi den er norsk, eller fordi selskapet ikke er et internasjonalt, multimilion-konsern. Ikke bare det med versjonsnummeret, men det er faktisk en god del ting man kan sette fingeren på her.

I løpet av ganske kort tid klarte vi her å avdekke en del feil som lenge har vært tilstede i nettleseren, men som av en eller annen grunn ikke har blitt ryddet opp i. Men først kan det være en fordel å se på noen av de positive sidene ved programmet.

Fordeler:

  • Opera er produsert av et ganske lite firma som er helt nødt til å gi kunden det de vil - ellers vil det ikke ta lang tid før de ikke har kunder
  • Opera Software har en fot innenfor gruppen som utarbeider standardene

De negative, selv om det kanskje ikke er så altfor mange av dem, kan fortone seg som ganske seriøse uansett. Det er derfor viktig å se over disse også før man tar en konklusjon.

Ulemper:

  • Få ansatte, og det blir derfor ikke noen ordentlig fart på produksjonen
  • Ikke støtte for andre nettleseres extensions
  • Ikke full støtte for frames (rammer)
  • Dårlig sjekk for oppdateringer - versjon 5.0 påstår at det finnes en nyere (versjon 4.02)
  • Ingen store nye muligheter som skulle tilsi endring i versjonsnummer

Det som i første omgang er urovekkende er at Opera ikke håndterer kode som støttes selv i såkalt strict HTML 4.0, som har som formål å følge standardene 100 prosent og heller prioritere dem over utseendet. Den koden vi testet med 'nested frames', eller rammer i rammer om du vil, viste at nettleseren ikke klarer å vise alle sammen. Dette burde være helt standard.

JavaScript-støtten er i denne versjonen mye bedre enn tidligere, men undertegnede synes det er merkelig at en nettleser som vil slå seg frem ikke har implementert disse allerede for lenge siden. Dette bør nesten regnes som et minstemål i dagens Internett, og tegner dårlig for firmaets evne til å følge kommende standarder.

Opera har også en omtrent total mangel for støtte for andre nettleseres utvidelser av HTML. Både Netscape og Internet Explorer har lenge forsøkt å dekke hverandre der for at brukeren skal få en lettest mulig hverdag - dette er tydeligvis en ting som er nedprioritert her.

En annen litt irriterende ting, som helt sikkert kan være forvirrende for ferskere databrukere, er at den automatiske oppstartssiden til Opera sier at det finnes en nyere versjon enn den splitter nye. Når man velger å laste ned begynner den å hente ned forrige versjon. Ikke en fatal feil, men slett ingen harmløs detalj.

Det er for tiden ingen andre større nettlesere som baserer seg på å ta betalt fra brukerne sine, og selv om det kanskje fungerer helt fint for Opera, så vil nok mange rynke på nesen over at det kommer enda en annonse på Internett - en annonse som alltid blir liggende der.

Konklusjonen må bli at dette er et produkt for spesielt interesserte. Støtten for mye av det som finnes på nettet er heller laber, og utviklingen går tregt når man venter på ny funksjonalitet.

Kanskje Opera burde kjøpes opp av Nextra slik som kombinasjonene Netscape+America Online og Microsoft>+Internet Explorer ?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.