BEDRIFTSTEKNOLOGI

digitoday tester: Prosjektering for Palm, del I

digitoday har sett på en viktig type Palm-programmer til hverdag og jobb. Testene presenteres i fire bolker, fulgt av en avsluttende konklusjon. Dette er del 1 i artikkelserien.

Lars Kvanum
15. nov. 2000 - 14:49

Prosjektstyring er absolutt en viktig del av de fleste administrative jobber, og det er også ting i hjemmet og lignende som krever enklere prosjektering. Selv om man kanskje ikke vet at det faktisk er det man gjør.

For en erfaren prosjektmedarbeider er det ikke vanskelig å dele livet inn i små "bolker", men det er kanskje ikke like lett for alle andre. Men én ting er sikkert; prosjektverktøy i varierende kompleksitet er alltid kjekt å ha for hånden.

I denne testen har vi tatt for oss en rekke typer programmer, alt fra enkle programmer til å lage små lister og til avanserte verktøy som synkroniserer med datamaskinen. I tillegg finnes det også massevis av forskjellige mer spesialiserte prosjekteringsverktøy som vi av ulike grunner ikke har tatt med.

Første del av testen dreier seg om de enklere programmene. I de tre andre vil vi ta for oss litt tyngre verktøy som er viktige når man jobber med prosjekter, eller rett og slett trenger litt hjelp til planlegging av andre oppgaver.

Av listeverktøy finnes det tre sterke utfordrere som alle kan fungere som 'altmuligverktøy' for alt fra lettvinte lister over gjøremål og pakkelister, og helt opp til middels store prosjekter. Her har vi sett på flere, og endte til slutt opp med tre som gjør jobben meget bra, er stabile og har god support.

Disse utmerket seg i jungelen.

ThoughtManager 2000 og ListMaker 1.79

ThoughtMill og ListMaker er kanskje de enkleste, men ikke nødvendigvis de minst nyttige programmene vi testet. Begge programmene har ett formål; å lage lister. Lister med underlister og atter flere underlister i alle former og farger.

Den store fordelen med programmer som dette er at de ikke er like spesialiserte som resten, og kan derfor brukes til flere formål.

Programmenes styrke er å samle idéer og mindre planlegging. Som "prosjektplanlegging" kan man jo for eksempel lage en tittel som heter "Utenlandsreise", og ha underkategorier som pakkeliste, handleliste, gjøremål, ting som må sees og hva annet man måtte føle for å sette opp i en slik liste. Begge programmene har også såkalt "drag-and-drop"-støtte, så det er veldig enkelt å omorganisere listene sine.


I tillegg til disse tingene har ListMaker noen funksjoner som ikke ThoughtMill har. I dette programmet kan man lage egne databaser, slik at man kan dele separate ting inn i separate filer. Noen ting som skiller seg særdeles positivt ut er at man kan sette opp elementer som skal være med i alle lister som opprettes, mulighet for egne felter og notater, beaming (eller infrarød overføring) av databaser og felter, samt import og eksport til notatblokken.

Begge programmene er veldig kjappe og oversiktlige, og best av alt - de er rimelige. For folk flest vil nok disse tilfredsstille alle behov man må ha for å kategorisere og lage lister. For de som trenger mer avanserte verktøy er det nok å velge mellom i de andre artiklene som etterfølger denne, eller programmet under.

Prismessig sett ligger begge programmene på samme nivå, så det beste er å laste ned og prøve å se hvilket man liker best. ThoughtMill koster $17.95, og ListMaker koster $19.95.

TrackFast 1.4b3

Her er programmet for hjemmebrukeren, eller den som egentlig ikke vil ha "verken eller": Det er forsåvidt ikke en tidsplanlegger, prosjekteringsverktøy eller faktureringshjelp, men en blanding av alt.

Hovedsiden for programmet viser en liste over hovedprosjekter som kan ekspanderes for å se underprosjekter, selv om ordet prosjekt er litt feil. Det blir kanskje bedre å kalle det kategorier, for man setter rett og slett opp en liste over aktiviteter man bedriver, enten det er salg eller fotballtreningen til poden. Under hver aktivitet legger man inn mer spesifikke opplysninger som kanskje foreldremøte i 2 timer, notater herfra og at det er datterens utdanning det gjelder. Denne aktiviteten vil naturlig havne under kategorien "privat" eller "barn".

For forretningsfolket kan det være greit å vite hvor mye tid som egentlig gikk med til det siste avdelingsmøtet, eller hvor lang tid man satt i telefon med kunder den og den dagen.

Kontakter kan man også sette til hver aktivitet, og disse hentes ut fra telefonlisten som er innebygget i Palm-en.

Et par ulemper her er at man faktisk ikke kan eksportere, og tiden som brukes på en oppgave vises ikke på hovedsiden - det må man redigere oppgaven for å se. Derfor er bruken som timeregistreringsverktøy kanskje litt vanskelig, men å lage lister er programmet en racer til. Dette er faktisk den eneste applikasjonen av denne typen som digitodays tester personlig har sett, og programmet gir en ny dimensjon til begrepet 'lister'.

TrackFast ligger noe høyere i pris enn de andre programmene i denne delen av testen, men gir til gjengjeld god valuta for de pengene. Prisen er $30.

Alle programmene er tilgjengelige fra Palmgear både til nedlasting for testing og eventuelt kjøp.

Les fortsettelsen av testen:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.