BEDRIFTSTEKNOLOGI

digitoday tester: Utviklingsverktøyet JBuilder 4

Inprise har, for de som har programmert en stund, en kjær plass i hjertet vårt. Noe av magien ble borte grunnet tidligere versjoner av JBuilder, men er nå nesten helt restaurert.

8. nov. 2000 - 15:30

At man ikke kan lære gamle hunder nye tricks er herved motbevist.

Som regel er nye versjoner av programmer med litt størrelse både tregere å starte i tillegg til å være tyngre under kjøring - noe man litt ondsinnet kan kalle Office-syndromet. Inprise har tydeligvis lagt inn mye tid og ressurser på å gjøre denne nye versjonen fri for dette syndromet. Det kan ved første øyekast se ut som om de har gjort forbedringene i brukergrensesnitt og hastighet på bekostning av andre nyheter, men dette er ved litt graving ikke tilfelle. Helt klart. Programmet er ikke bare "dumt og deilig".

For utviklerne er nok de største nyhetene at JBuilder nå er over på 1.3-versjonen av JDK'en, et verktøy for å endre eksisterende koders referanse til å peke på eventuelle nye biblioteker og flere nye debuggingsverktøy. For de som jobber i grupper har det også kommet mange nyheter som gjør team-arbeidet en god del enklere og fornuftigere enn tidligere. Her er det låsing av filer, revisjonskontroll og støtte for oppdateringer og utrulling. Det er også innført full støtte for Servlet 2.2 og JSP 1.1 og fjernstyring og debugging av servlets.

En komplett liste over funksjoner kan leses på på denne siden.

Når det gjelder den totale opplevelsen med JBuilder 4, også sammenlignet med JBuilder 3.5, så var den veldig bra. Brukergrensesnitt er renere og penere, og ikke minst raskere. Den gamle versjonen hadde også en god del små, irriterende bugs ved bruk av tastatur. Det var ikke alltid programmet ville godta enter (linjeskift) for å velge en tast, og alternativet var så mellomrom. Alt i alt store forbedringer på grensesnittet.

Det er også en veldig tydelig ytelsesøkning ved start av programmet. På en 500 MHz Pentium III med 384 MB RAM brukte versjon 4 omtrent halvparten så lang tid på oppstarten som 3.5, og kompilering gikk også raskere. Versjon 4, på den andre siden, godtok ikke å eksekvere en applet - dette måtte gjøres gjennom en HTML-side. Heller ikke dette var noe stort, men kanskje en idè å legge inn en annen feilmelding enn at den ikke kunne finne main, hvilket var helt åpenlyst siden den rutinen ikke var skrevet.

Versjonen vi tittet på er Enterprise-versjonen. Litt dumt er det at de har lagt ved CD for C++ Builder og Delphi. I hvertfall når versjonen som er med er Delphi 4 og Delphi 5 har allerede vært ute en stund. Man kan dog sikkert argumentere med at JBuilder er for Java-utviklere, og at det er godt nok med Delphi 4 for sporadisk bruk, men de fleste ville nok gjerne hatt nyeste versjon tilgjengelig.

For studenter og lærere finnes det en gratis versjon til nedlasting. Denne har i skrivende stund enda ikke kommet som versjon 4, men denne skal komme i løpet av høsten.

JBuilder 4 anbefales uansett for de som trenger et solid verktøy for java-utvikling, uansett om det er for privatpersoner eller firmaer. JBuilder har versjoner for Windows, Linux og Solaris på samme CD, så de fleste utviklere bør ha en passende plattform.

JBuilder finnes i versjonene Foundation, Professional og Enterprise. De forskjellige versjonene kan kjøpes i de fleste programvarebutikker med et nogen lunde bredt utvalg, men siden prisene kan variere ganske kraftig, er det nok lurt å se seg litt rundt før man kjøper.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.