TELEKOM

– Diskuterer felles europeisk telenett

– I tråd med vår strategi, sier Telenor.

De store europeiske teleselskapene vil vurdere å slå sammen sine nett. Telenor vil ikke svare på om de er med i samtalene, men sier at det er i tråd med deres strategi.
De store europeiske teleselskapene vil vurdere å slå sammen sine nett. Telenor vil ikke svare på om de er med i samtalene, men sier at det er i tråd med deres strategi. Bilde: PantherMedia/Vladimir Vydrin
Sigvald Sveinbjørnsson
9. jan. 2013 - 19:07

Brussel (NTB-Anne Marte Vestbakke): Lavere telefonregninger kan bli resultatet for forbrukerne om angivelige diskusjoner om nettverksdeling i EU blir fulgt opp.

Avisen Financial Times skriver at store europeiske selskaper diskuterer muligheten for å gjøre de mange fragmenterte telenettverkene i EU til en del av en større infrastruktur.

Lederne i selskaper som Deutsche Telekom, France Telekom, Telecom Italia og Telefonica i Spania har ifølge avisen møtt EUs konkurransekommissær Joaquín Almunia for å diskutere saken. Selskapene skal ha dratt fra møtet med en intensjon om å se videre på mulighetene.

Kilder nyhetsbyrået Reuters har snakket med, sier at planer om ett felleseuropeisk telenettverk kun er på et teoretisk plan, og at det først og fremst dreier seg om å dele nettverk.

Norge

Telekom er en viktig del av EUs indre marked. En markant endring i teleindustrien vil derfor også få betydning for Norge, som er en del av det indre markedet gjennom EØS-avtalen.

– Det å utnytte nettverk bedre og drifte nettverk i samarbeid med andre på tvers av markeder og landegrenser er god økonomi, sier Hilde Tonne, Telenors konserndirektør med ansvar for teknologi og marked.

– Dette er både interessant og positivt og helt i tråd med vår tekning og strategi og hva som allerede foregår i industrien, sier hun og viser til større grad av samarbeid mellom selskapene.

– Vi gjør noe av det samme i våre markeder i Danmark og Sverige i dag, sier hun uten å ville si om Telenor er direkte med i en EU-dialog.

Broket

Det europeiske markedet er broket med over 1.200 ulike teleselskaper og rundt 100 nettverk som holder seg innenfor landegrensene, ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau. En slik fragmentert infrastruktur skaper store prisforskjeller.

Håpet er at en mer enhetlig infrastruktur kan bedre konkurranseevnen for de europeiske selskapene og gjøre markedet mer likt det i USA og Kina.

Det vil også kunne gi forbrukerne lavere telefonregninger, melder Ritzau. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra