BEDRIFTSTEKNOLOGI

Disse bittesmå brikkene er Samsungs plan for tingenes internett

Hils på Artik-serien.

Artik-serien bygger på Samsungs ekspertise i å utvikle prosessorer.
Artik-serien bygger på Samsungs ekspertise i å utvikle prosessorer. Bilde: Samsung
13. mai 2015 - 13:04

Samsung viste i går frem en ny familie med prosessorer som skal levere den komplette løsningen for å bygge systemer tilpasset tingenes internett. 

Brikkefamilien heter Artik, og skal ifølge Samsung gjøre det svært enkelt å koble ting til internett, via en plattform som kombinerer maskinvare og programvare. 

Med Artik-plattformen vil Samsung utfordre selskaper som Qualcomm og Intel, som allerede har vist frem flere enkle og rimelige løsninger for å koble enheter sammen.

Les også: IBM med startpakke for tingenes internett.

Artik vil finnes i tre utgaver, hver av disse vil være progressivt raskere og dyrere. 

Små, men funksjonelle

Den minste varianten, Artik 1, skal være fysisk bare litt større enn en marihøne, og skal brukes i små enheter som sensorer. Den har innebygd gyroskop, akselerometer og magnetometer for bevegelsegjenkjenning.

Artik 5-brikken er egnet til større enheter, for eksempel droner eller kameraer. Den har innebygd støtte for koding og dekoding av video, noe som gjør at enheten vil bruke mindre strøm enn om videofunksjonen ville vært separat. 

Artik 10 er den største varianten, og vil kunne brukes i hjemmeservere og mediesentre. Den har en åttekjerners-prosessor med 1,3 GHz-hastighet samt 2 gigabyte med RAM. Den kan til og med brukes i smarttelefoner. 

Siden brikkene vil selges i volum er det vanskelig å prise dem nøyaktig, sier Samsung, men den minste brikken bør koste rundt 10 dollar, mens den dyreste rundt 100 dollar per stykk. 

Det er selvsagt full støtte for trådløse teknologier og tilkoblingsstandarder som WiFi, Bluetooth, ZigBee og Thread.

Spesifikasjoner for de tre modellene finnes her.

Også programvare

De nye brikkene henger sammen med Samsungs oppkjøp av selskapet SmartThings, som allerede hadde en plattform for utvikling av tilkoblede systemer ting. 

Denne plattformen er nå blitt til Samsungs nettsky for  for å integrere data fra enheter, uansett om de bruker Artik-brikkene eller andre løsninger. 

Verktøyene Samsung selv bruker vil også være tilgjengelige til alle som ønsker det. 

Selskapets plan er at alle deres produkter, inkludert kjøleskap, vaskemaskiner og lignende, skal være koblet til nettet innen år 2020. De nye brikkene vil sitte i alle de nye produktene, og samtlige vil koble seg opp til den SmartThings-baserte nettskyen. 

Brikkene er i stor grad baserte på Samsungs allerede eksisterende teknologier, noe som gjør det lett for selskapet å komme seg inn på nye markeder - noe som selskapet selv innrømmer er vitktig for fremtidig vekst.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

- Norge er langt fremme på tingenes internett.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.