Disse domenene bør du holde deg unna

Verdens farligste domene har ondsinnet programvare på hver femte nettside. Se hvilke domener du bør unngå.

5. juni 2008 - 16:34

Sikkerhetsselskapet McAfee har utarbeidet en rapport over hvilke domener som utgjør størst sikkerhetsrisiko på internett.

Aller farligst skal det være å surfe på nettsider under Hong Kong-domenet .hk. Undersøkelsen viser at 19,2 prosent av slike nettsider utgjør en sikkerhetsrisiko for brukeren.

Den onsinnede aktiviteten MacAfee advarer mot kan innebære alt fra programvare som tar over maskinen din, til phishing-sider som forsøker å svinde deg for personlig informasjon eller penger.

Les rapporten her (pdf)

For bare ett år siden utgjorde 1,2 prosent av alle Hong Kongs nettsider en mulig fare for brukerne. Den dramatiske oppgangen på over 1500 prosent, skyldes at Hong Kongs domeneregistrar gjorde noen valg som har oppmuntret svindlere.

Blant annet gjorde de i fjor registreringen av domenenavn mer brukervennlig, med mulighet for å registrere flere domener samtidig.

Også rabatt på registreringskostnadene skal ha bidratt til utviklingen, med tilbud om registrering av to domener for prisen av én.

På plassene bak Hong Kong på listen over domener man bør være forsiktige med finner vi Kina (.cn), Filippinene (.ph), Romania (.ro) og Russland (.ru).

Det mest populære domenet på nettet, .com, havnet på niende plass over de mest risikable domenene man kan besøke, der 5,3 prosent av nettsidene inneholder uhumskheter.

Norske nettsider er trygge

McAfee drar fram Norges .no som et av de fem tryggeste toppnivådomenene, sammen med Slovenia (.si), Japan (.jp), Governmental (.gov) og Finland (.fi), alle med 0,2 prosent eller færre nettsider beskrevet av sikkerhetsselskapet som risikable.

Utdrag fra listen som viser de farligste og de tryggeste domenene. Kilde: McAfee.
Utdrag fra listen som viser de farligste og de tryggeste domenene. Kilde: McAfee.
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.