RESULTATERFINANS

Ditt neste operativsystem blir regnskapssystemet

Datasjefenes store valg fremover blir ikke Windows eller Java. Bedriftens operativsystem er regnskapssystemet. Vinneren av neste verdenskrig i databransjen er den leverandøren som kan levere en samlepakke som frigjør kundene fra integrasjonsmarerittet.

Einar Ryvarden
17. mars 1999 - 14:10
Det brygger opp til en ny krig i programvarebransjen som minner om operativsystem-krigen Microsoft vant tidligere på 90-tallet. Neste "verdenskrig" vil stå om hvem som kan levere den nye generasjonen komplette programpakker til bedrifter. Denne kampen involverer en lang rekke i dag separate produkter og aktører - helt fra SAP til for eksempel norske PC-Systemer og Software Innovation. Den nye verdenskrigen
Ditt neste operativsystem blir regnskapssystemet. Momenter i utviklingen er:

  • De fleste kundene har kjøpt nytt økonomisystem - nå må program-leverandørene satse på andre ting for å vokse
  • Kundene ønsker økonomisystem med internett-butikk, saksbehandling, dokumentbehandling, kundestøtte og telefonsystem
  • Bare tre eller fire leverandører kan levere slike løsninger

Krigen er utløst av en kundedrevet og en bransjedrevet faktor: De store kundene som tidligere utviklet sin egen programvare hverken kan eller vil gjøre dette når de etter hvert i stedet kan tilpasse innkjøpte programpakker. Det tar alt for mye tid og er alt for dyrt å få økonomisystemet fra leverandør A, ordresystemet fra B, internett-handelsløsningen fra C og salgsstøttesystemet fra D til å utveksle data og spille sammen.

Dessuten har leverandørene et problem fordi så mange av de store og mellomstore bedriftene har kjøpt seg nytt økonomisystem, til dels for å løse år 2000-problemet. Alle de store analyseselskapene som Gartner Group og IDC sier at neste skritt for økonomisystem-leverandørene, enten de heter SAP, Agresso eller PC-Systemer, er å bygge i bredden.

Det trolig bare tre eller fire kandidater som er store nok til å kvalifisere. I kampen om verdensherredømme vil trolig SAP, Oracle, IBM og kanskje Microsoft sluke eller presse ut mange av de små selskapene som i dag leverer frittstående nisjeløsninger og eller samleløsninger i lokale markeder som Norge.

Småleverandørene vil selvfølgelig ennå kunne leve lenge på selge sine eksisterende produkter og vokse gjennom oppkjøp, slik fks PC-Systemer ønsker og Agresso gjør. Men over tid vil de møte store og sterke internasjonale leverandører som tilbyr bredere og ikke minste billigere produktsamlinger.

For økonomisystemet blir som operativsystemet i bedriftens datasystemer. Der ligger alle de viktigste dataene og alle andre systemer må kommunisere med økonomisystemet. Derfor er det enkelt å selge mer til kunder som allerede har kjøpt ditt økonomisystem. Minner dette om hvordan Microsoft utvidet sitt operativsystem-salg til å selge andre produkter fordi de kunne garantere samspill?

Om tre til fem år vil du kunne kjøpe svært komplette samlinger av programpakker der leverandørene med gjennom et felles økonomisystem tilbyr internett-butikk, saksbehandling, dokumentbehandling, kundestøtte, telefonsystem i tillegg til dagens logistikk, lager og andre systemer.

SAP, IBM, Oracle og Microsoft er allerede kommet langt. Gjennom aggressive oppkjøp og egenutvikling har de skaffet seg en del av bitene de trenger og mer kommer. Utviklingen følger den vante løypa - nå selges disse integrerte løsningene til de største kundene som kan betale mest, men etter hvert blir det hele pakket inn i plast og dyttet ut til stadig mindre kunder i mer brukervennlige versjoner.

Foreløpig er det SAP og Oracle som har de to bredeste tilbudene. Begge kan de tilby økonomisystemer med en lang rekke moduler, blant annet salgsstøtte og dokumenthåndtering, noe analytikerne mener er det to viktigst vekstområdene nå.

For å sikre seg bedre kontroll og en mer komplett pakke, utvider både SAP og Oracle sine tilbud. SAP skal til høsten lansere SAP Enjoy, en ny pc-klient som blir brukerens sentrale navigeringssystem i stedet for Windows.

Med Oracle 8i-databasen kutter Oracle ut behovet for vanlige operativsystem. I løpet av de neste halvannen årene lover selskapet å lansere 36 nye moduler for å komplettere sitt tilbud.

Også IBM er en utfordrer. Selv om deres strategi ikke er så klar, sitter selskapet på enorme ressurser og har levert svært mange av systemene som nå byttes ut. IBM trenger derfor å bli flinkere til å snekre sammen lettfattelige kombinasjon av sine mange produkter og maskintyper.

Foreløpig ligger Microsoft langt bak. Til tross for sine enorme ressurser, leverer Microsoft bare basisprodukter som databaser og komponenter kundene relativt raskt kan byttes ut. Selskapet arbeider i høygir med å lansere systemer for internett-handel og har som først skritt mot økomoni-systemene alliert seg med Peoplesoft for en tettere integrasjon.

SAP og Oracles planer burde bekymre de norske leverandørene. Selv om de alle lever i geografiske eller markedsmessige nisjer vil etter hvert møte de store internasjonale konkurrentene. På 80-tallet kunne du få kjøpe egne norske tekstbehandlere. Hvorfor skulle økonomisystemer være unntatt naturlovene i IT-bransjen?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.