BEDRIFTSTEKNOLOGI

DNS fyller 20 år i dag

I dag for nøyaktig 20 år siden skapte to dataingeniører ved University of Southern California en nøkkelkomponent for dagens moderne Internett.

23. juni 2003 - 15:05

Jon Postel og Paul Mockapetris kjørte da den første vellykkede testen av det automatiserte domenenavnsystemet, best kjent som DNS. Kort forklart lar systemet datamaskiner finne hverandre på nettverket, og lar dem sende informasjon frem og tilbake til hverandre helt automatisk. Tidligere satt det egne folk som manuelt slo opp adressene for hver maskin, så DNS var en revolusjon da det kom.

DNS er i dag nesten akkurat som det var for 20 år siden, og systemet skal, ifølge Mockapetris, kunne ekspandere i takt med Internettets vekst i overskuelig fremtid, skriver Wired.

Den neste store utvidelsen vil bli å gjøre systemet mer sikkert.

- Systemet ble bygget for ekspansjon men ikke nødvendigvis for å være sikkert, sier Herbert Schorr ved Information Sciences Institute til Wired. For eksempel ligger den grunnleggende informasjonen som gjør at systemet fungerer, bare på tolv rot-servere.

- Disse maskinene kan tvinges i kne, du må være teknisk kyndig for å klare det, men det er mange nok folk som er i stand til å klare det, sier Schorr til Wired.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.