BEDRIFTSTEKNOLOGI

Død over 14.400

Digi:tele gir deg fem gode grunner til å knuse modemet ditt.

Rune Fjeld Olsen
12. aug. 1996 - 00:00
Vis mer

Både Telenor og Schibsted Nett tror ISDN vil være den løsningen som vinner forbrukernes hjerte i første omgang. ISDN er fra 2 til 4 ganger raskere enn et 28.800-modem og enkelt å innstallere. Dessuten får du en ekstra telefonlinje uten ekstra kostnader, så du slipper å binde telefonlinjen din når du er på nett.

- Problemet med ISDN, er at det går tregt med standardisering av tilbudene. Det er mange aktører i dette markedet, sier Jan Moberg, ansvarlig for Scandinavia OnLine. Og hvis et marked som i utgangspunktet burde være lite komplisert, ISDN-markedet, er uoversiktelig, kan man selv tenke seg hvilken jungel man møter når man begynner å snakke om satellitt-overføring, Internett gjennom kabel-tv og ADSL.

Alle disse løsningene er superraske. Vi snakker om overføringshastigheter på inntil 12 megabit i sekundet. Det er over 400 ganger raskere enn et 28.800-modem. Fire hundre. 400! For å få et visst bilde av hvor raskt dette er, kan vi nevne at høykvalitets video-overføring over kabel går på 6 megabit i sekundet...

Det er nett-oppkobling per satellitt som vil være allment tilgjengelig i første omgang. Dette systemet er fremdeles under testing, men vil i følge både Telenor og Schibsted Nett være tilgjengelig i løpet av høsten. Prisen på systemet er ikke fastsatt ennå, men vil være såkalt "konkurransedyktig". - Internettbruk per satellitt er ment som et masseprodukt. Prisene vil selvfølgelig ligge deretter, sier Hans Petter Holen, avdelingsleder for nettutbygging i Schibsted Nett. Når man kjøper en parabolantenne, skal Internettbruk ligge som en del av en pakkeløsning.

Det du trenger for å koble deg til Internett per satellitt, er en parabolantenne og et spesielt type kort du installerer i PC-en din for å lese signalene. Overføringshastigheten vil være 50 til 100 ganger raskere enn ved vanlig modem-bruk.

Mange mener en sammensmelting av fjernsyn og PC er et naturlig resultat av Internett-utviklingen i framtiden. Om det er PC-en som blir fjernsynet ditt eller omvendt er selvfølgelig umulig å spå, men ren "surfing" på fjernsynet ditt vil uansett bli mulig i løpet av kort tid. Schibsted Nett samarbeider med blant annet Janco Kabel-TV om en slik løsning, og Telenor har et samarbeide med Avidi i Sandefjord.

- Vi jobber på spreng for å ha et tilbud klart 1. november, når deler av telemonopolet opphører. Men det er uansett klart at dette ikke vil være et masseprodukt fra dag én. Flaskehalsen er at borettslagene må gjøre forandringer på sitt eget nett for å kunne koble seg til Internett gjennom kabel-tv, sier markedssjef i Janco, Trond Jangås.

Overføringshastigheten vil være vesentlig raskere fra server til bruker enn omvendt. Ved vanlig surfing og annen nedlasting av filer vil det suse avgårde i en hastighet på mellom 4 og 10 megabit i sekundet. Hvis du skal sende filer fra deg til server, vil hastigheten ligge rundt 2 megabit per sekund. Fremdeles cirka 100 ganger raskere enn vanlig modemhastighet, med andre ord.

Tøffest i klassen, hvis vi skal tro Moberg i Scandinavia OnLine, er allikevel et system som kalles ADSL. Her er Telenor i ferd med å teste ut overføringshastigeter fra 6 megabyte og helt opp mot 12 megabit i sekundet. Og dette systemet kan hele 85 prosent av Norges befolkning være potensielle brukere av.

- Når du skal koble deg til Internett i dag, ringer du til en såkalt access-provider (nettleverandør). ADSL fungerer slik at man i steden ringer til nærmeste telefonsentral. Du må bo i nærheten av sentralen, men Telenor har med dagens telefonnett mulighet til å tilby denne løsningen til 85 prosent av Norges befolkning. Den største fordelen er at man har trafikken på et nett som allerede er oppe og går, sier Moberg uten å gjøre forsøk på å skjule entusiasmen. ADSL testes nå ut i Oslo, hvor det blant annet gjøres forsøk på overføring av video. Men Telenor er ikke alene om å tenne på denne løsningen.

- Dette er en teknologi vi vil ha, og vi er i dialog med flere teleleverandører om ADSL, sier Holen i SchibstedNett.

Infrarød, kabelløs oppkobling til Internett er et system som testes ut i USA. Denne løsningen har så vidt vi vet ikke kommet til Norge foreløpig.

Framtiden for norske nettbrukere ser altså tilsynelatende rosenrød ut. Og det er den, men vi må fremdeles vente en stund på det optimale Internett. For selv om man i utgangspunktet sitter med en superrask linje, vil man fremdeles møte trafikkorker og andre hindere på Internett. Oppkobling til servere i Norge skal gå problemfritt, men med en gang man beveger seg over Atlanterhavet, kan man oppleve at det går like fort som med vanlig modem. Både Telenor og SchibstedNett er klar over problemet, men prøver så godt de kan å berolige bekymrede nettbrukere:

- Internett er nok muligens avhengig av lav trafikk for å fungere optimalt, men vi jobber nå med å få høyere hastigheter ut av landet. Trafikken på Internett begynner nå å bevege seg på kanten av det som nettet kan tåle, men dette er en problemstilling alle teleaktørene er klar over. Linjene både til Europa og til Amerika vil forbedres radikalt i den nærmeste tiden, sier Holen.

- Kapasiteten på kablene over "dammen" vil bygges ut. Det samme gjelder linjene til Europa. Vi samarbeider med en rekke tunge aktører på dette området, blant annet British Telecom og MCI, sier Moberg.

Og vi i digi:tele sier: - Hent slegga fra skjulet og knus modemet ditt! Ved å satse på en raskere løsning, om det så er ISDN eller satellitt, vil du bruke tiden på Internett mer effektivt, og det vil ikke gå lang tid før de ekstra kostnadene ved slike systemer er dekket inn. Og for de anonyme webaholikerne der ute: Fler nettsteder på kortere tid...

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.