JUSS OG SAMFUNN

Doktor med vett på nett

I dag, mandag, lanseres en ny tjeneste som skal avmystifisere legevitenskapen og snakke slik at pasientene forstår det. Nettdoktor er allerede godt etablert i Danmark, og den norske versjonen har nå 30 leger og spesialister klare til å svare på spørsmål.

Therese Werenskiold
18. okt. 1999 - 12:06

Redaksjonssjef i Nettdoktor.no, Jarle Petterson, sier til digi.no at den danske utgaven av tjenesten har eksistert i halvannet år, og har to millioner sidevisninger i måneden.

Lanseringen av den norske versjonen er foreløpig finansiert av et tysk skadeforsikringsselskap og det danske morselskapet. Etterhvert satses det på sponsoravtaler med legemiddelindustrien, og Nettdoktor håper også på statlige midler.

Nettdoktor i Danmark samarbeider med danske SOL., og Nettdoktor i Norge er i samtaler med norske SOL (Scandinavia Online). Det er forøvrig også konkurrenten, Hjemmet Mortensens Doktor Online.

I tillegg arbeider Nettdoktor med å få til en samarbeidsavtale med Yahoo! Norge og Microsoft Nettwork (msn).

Jarle Petterson.
Jarle Petterson.

Petterson forteller at tjenesten ikke skal gi akutthjelp. - Vi tar sikte på å være en ressurs. Vi kan ikke stille diagnoser. Vi vil avmystifisere legevitenskapen, og gi informasjon.

I løpet av uken vil 50 leger og spesialister være klare til å svare på spørsmål på e-post fra pasienter. Noen av legene skal også være med i diskusjonsgruppene. Alle som stiller spørsmål får svar i løpet av noen dager, sier Petterson. Pasienten kan velge om spørsmålet skal besvares privat, eller generaliseres og publiseres på nettet.

Legene følger normale etiske retningslinjer, og taushetsplikten gjelder som vanlig.

Nettdoktor har også en nyhetstjeneste. Akkurat nå minner den om Arbeidsmarkedsetatens klipptjeneste i Mo i Rana. Det sitter et titalls redaksjonelle medarbeidere og tråler gjennom de største norske papiravisene grytidlig hver morgen. Deretter komprimeres og omskrives de helserelaterte sakene, og legges ut på Nettdoktor med kilden, seksjonen og sidetallet på papiravisen i parentes.

- Det som ligger i bunn her er vel at vi i prinsippet ikke vil sende trafikken bort fra våre sider ved å peke direkte til nyhetsartiklene i opphavsmediet. Dessuten skal det være lett for leseren å bla opp på rette artikkel i papirutgaven. I tillegg finnes ikke den type stoff i samme grad på nett, sier Petterson.

- Men det er jo ikke alle som abonnerer på Bergensavisen...

- Nei, og jeg vil ta en diskusjon på dette internt, for å lette litt på lenkepolitikken vår. Det er tøvete slik det er nå. Vi kunne for eksempel ha et lite vindu som kom opp med nyheten i opphavsmediets rammer, avslutter han.

- Vi ønsker å dyktiggjøre pasient så vel som lege, sier Atle Klovning, lege og ansvarlig for Nettdoktor.no i en pressemelding. - Pasienter med mer viten og mer makt enn noensinne er en utfordring for legestanden. Ikke til å slå tilbake, men til å perfeksjonere seg for å møte publikums skjerpede krav. Det er hensikten med den lukkede tjenesten vi tilbyr medisinerne, og nå står lekmann og pasient for tur.

Foruten Norges-satsningen, etableres Nettdoktor i Stockholm, Graz, Oxford og Frankfurt, i tillegg til kontorene i Svendborg og København.

- Tiden er forbi da det kun var legens skjønn som betød noe, hevder Klovning. Han argumenterer for at legene nå må mestre nye krav til informasjonshåndtering og oppdatering.

Nettdoktor byr blant annet på et omfattende oppslagsverk, søk i medisinske databaser, diskusjonsgrupper og live chat, ekspertpaneler og daglige oppdateringer av det medisinske nyhetsbildet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.