BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dørum advarte mot GSM-avlytting

- Det har vært kjent i årevis at GSM kan avlyttes, hevder stortingsrepresentant Odd Einar Dørum (v). - Det var tema da jeg var samferdselsminister og da jeg ledet Justisdepartementet.

18. des. 2000 - 16:04
Dørumdigitoday.no

- Dette var et tema da jeg var justisminister. Det nye som kommer fram i reportasjen i Dagens Næringsliv lørdag, er at GSM-samband kan avlyttes fra en basestasjon og at utstyret tilbys over disk. Men at GSM kan avlyttes er ingen nyhet.


Sikkerhetssjef Jan Fosse i NetCom GSM ASA sa til Dagens Næringsliv at "GSM mobiltelefoner er fortsatt helt trygge med hensyn til avlytting. Det har ikke dukket opp noe nytt på dette området."

Dørum er vant med tilsvarende usannheter fra folk som vet bedre.

- Jeg tok opp GSM-avlytting med Telenor da jeg var samferdselsminister. De sa det ikke var mulig. Jeg fikk gjennomført en utredning fra NTNU som konkluderte med det motsatte. Siden ble det uttalt fra både Politiets overvåkningstjeneste og det svenske Säkerhetspolisen at GSM-samband kan overvåkes.

Til Dagens Næringsliv viste Telenor til Justisdepartementet i stedet for å ljuge. I departementet gjentok en avdelingsdirektør at GSM var sikkert, mens statsråd Hanne Harlem innrømmet at det er fare for avlytting av GSM-telefoner.

- Kjernen er at man må ta hensyn til den kunnskapen som foreligger. Folk må bli mer aktsomme, og ikke tro på forsikringer fra myndighetspersoner, sier Dørum til digitoday.no.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra