KARRIERE

Driver med data - hater IKT

- Jeg hater ordet "IKT", freste Arild Haraldsen over bordet på et møte i dag. Kjært barn har mange navn. IT eller IKT, data, EDB, web, konvergens? Hva er det egentlig vi driver med? Nå kan du være med å bestemme.

Pål Leveraas
20. sep. 2002 - 19:36
Arild Haraldsen







informasjonsteknologiinformasjons- og kommunikasjonsteknologi

Dagensspørsmål
Kjært barn har mange navn, enten det er IT, IKT, data, EDB, web eller konvergens. Hvor føler du deg mest hjemme?

Jeg driver med IT
Jeg driver med EDB
Jeg driver med IKT
Jeg driver med informatikk
Jeg driver med data
Jeg driver dank
Jeg konvergerer
Jeg kaster bort tid på digi.no
Jeg vet ikke

Trykk her for å se resultatet så langt
Merriam-WebsterKommunisering eller mottak av kunnskap eller intelligensthe communication or reception of knowledge or intelligenceinformasjonsteknologi"


IKT henger likevel igjen, ikke minst i departemental språkbruk, samt i organisasjonen IKT-Norge.

Medlemmer i Den Norske Dataforening har tidvis luftet spørsmålet om ikke foreningen burde bytte ut det tilsynelatende håpløst gammeldagse "data" i navnet sitt med et mer moderne uttrykk. Man kunne kanskje se for seg å kalle det IT-foreningen, IKT-foreningen, eller kanskje e-foreningen? Da Den Danske Dataforening nylig skiftet navn til "Dansk IT" ble debatten revitalisert. Men foreningen har vel egentlig aldri seriøst behandlet en navneendring siden den fikk sitt nåværende navn i 1976.

Det er kanskje like greit, for da foreningen samlet et 50-tall ungdommer til en idésamling for noen måneder siden, ble ungdommene spurt om navnet, hva de syns om det, og om foreningen burde skifte det ut. Signalet var nokså entydig. Det med "forening" høres kanskje litt satt ut, sa de. Men "data" var kult. Kjempestilig. - For det er jo det vi driver med, sa de. - Vi driver med data.

Og når vi tenker etter, er vel "å drive med data" det de fleste tenker om oss som driver med IKT og Internett og sånn. Du går på fest en fredag kveld, og forteller at du er journalist i en internettavis. - Åja, så du driver med sånne datagreier, svarer vedkommende du presenterer deg for. Neste år forklarer du at du er blitt webdesigner i et reklamebyrå. - Å, du driver med sånne datagreier, ja. Året etter presenterer du deg som generalsekretær i IKT-Norge. - Å du driver med sånne datagreier, jeg leste om deg i avisa, sier de. Til slutt sier du som sant er, at du er IKT-minister. - Å, så spennende, du driver med sånne datagreier, du. Jeg skjønner ingenting av det der, jeg. Gid, du må være smart.

Så kanskje er det like greit å innrømme det først som sist: Vi driver ikke med EDB, telematikk, informasjonsteknologi eller informasjons- og kommunikasjonsteknologi, ei heller web, internett, spamming eller konvergens.

Vi driver med data.

Enig, uenig? Vær med å stemme på hva du driver med.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.