BEDRIFTSTEKNOLOGI

Drømmer om «Minority Report» i politiet

Fast-søk skal drive politiets fremtidsrettede IT-løsninger.

Fast-søk blir sentral komponent i nye løsninger: Politiet har gjennom 40-50 år bygget IT-løsninger og har alltid benyttet den beste teknologien innen tidsrommet de ble bygget, sa Bjørn Fjeldstad fra Politiets data- og materielltjeneste.
Fast-søk blir sentral komponent i nye løsninger: Politiet har gjennom 40-50 år bygget IT-løsninger og har alltid benyttet den beste teknologien innen tidsrommet de ble bygget, sa Bjørn Fjeldstad fra Politiets data- og materielltjeneste.
2. mars 2009 - 15:49

Science fiction-novellen og Tom Cruise-filmen Minority Report forteller om et samfunn der skurkene blir fakket allerede før de begår sine straffbare handlinger.

Enheten for såkalt før-krim har i fremtidsvisjonen tatt kriminalitets­forebygging til et helt nytt nivå, ved hjelp av fantastisk teknologi (og noen muterte, synske orakler).

- Pre-crime er kanskje nærmere noe av det jeg ønsker meg. Ikke ved hjelp av synske personer som i Minority Report-filmen, men å forebygge og forhindre kriminalitet ved hjelp av teknologi.

Slik ordla Bjørn Fjeldstad fra Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) seg fra talerstolen under et partner- og kundeseminar hos Microsoft på Lysaker fredag i forrige uke.

Fjeldstad har etter eget utsagn «en av de kuleste jobbene i verden», ettersom han er ansvarlig for design av morgendagens IT-løsninger i politiet.

Vil rydde i jungelen

Politiets interne IT-systemer har til nå vært preget av silo-arkitektur. Mer effektive informasjonssystemer vil kunne bidra til raskere saksbehandling, høyere oppklaring og frigjøring av ressurser som kan benyttes til utadrettet politiarbeid. Det slår politidirektør Ingelin Killengren fast i rapporten «Politiet mot 2020».

De gamle IT-løsningene utgjør ifølge Fjeldstad et stadig større problem for politiet, både med hensyn til tilpasninger og vedlikehold. Bare det å opprettholde kompetansen på alle systemene koster en formue.

En mengde gamle løsninger, bygget opp over 40-50 år, skal derfor gradvis erstattes av nye og mer moderne verktøy. Rammeverket og IT-arkitekturen for de nye løsningene er nå ferdig.

Vil bygge IT-løsninger som forebygger kriminalitet: Bjørn Fjeldstad i Politiets data- og materielltjeneste.
Vil bygge IT-løsninger som forebygger kriminalitet: Bjørn Fjeldstad i Politiets data- og materielltjeneste.

- Vi har rundt hundre IT-systemer og 17.000 brukere. I tillegg kommer rundt 3-400 systemer laget for lokale forhold. Vi ønsker å rydde opp i denne jungelen, sier Fjeldstad til digi.no.

Søk som plattform

Søk blir en svært sentral komponent i det nye rammeverket. Etter en anbudsrunde som strekker seg tilbake til 2006 ble Enterprise Search plattformen (ESP) fra Fast valgt.

- Brukerne er i den nye arkitekturen skilt fra data, og søk er lagt som et lag imellom. Ingen ting skal kunne hentes opp uten søk. Nye løsninger skal bygges på fire-fem kjerneteknologier, forklarer Fjeldstad.

Kjernen er bygget opp rundt Microsofts Fast-teknologi, som plattform for søketeknologi, Oracle med BPEL for database og regelstyring, samt EMC Documentum som dokumentsystem.

- Søk er etter min mening det kanskje aller viktigste for politiet i dag. Liv og helse er selvsagt viktig, men man er avhengig av å kunne finne frem informasjon for å understøtte dette.

Søk er en viktig kjernekomponent i politiets nye IT-arkitektur. Ingen ting skal kunne hentes opp uten søk. (Kilde: PDMT)
Søk er en viktig kjernekomponent i politiets nye IT-arkitektur. Ingen ting skal kunne hentes opp uten søk. (Kilde: PDMT)

Klikk for større versjon

- Det at søk brukes på denne måten, som en sentral og strategisk del av IT-infrastrukturen, er gjenstand for en helt ny trend, forteller Geir Harald Aase, talsmann for Fast i Microsoft Norge.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

En moderne arkitektur kommer godt med for en etat som i stor grad er avhengig av fleksible løsninger. Stadig kommer nye forskrifter, lover og regelverk som får store konsekvenser for IT-systemene deres.

- Alle våre systemer må skrives om som følge av en ny politiregisterlov som kommer i 2009. Det kommer også en ny straffelov som gjør at dagens informasjonssystemer må redesignes. Det holder ikke å konfigurere dem om som følge av nye parametre i ny lovgivning, understreker Fjeldstad.

Med ny arkitektur og søkeplattform kan informasjonen i politets registre på sikt trolig komme til nytte i mye større grad enn nå. Politiet sitter ifølge Fjeldstad på informasjon helt tilbake til 1700-tallet.

- Legger man til foto og multimedia fra de senere årene er det snakk om mer enn én milliard objekter, sier politiets arkitekturansvarlig.

For å kunne gå fra en reaktiv virksomhet til drømmen om å bli mer proaktive, blir det nødvendig å sammenstille all informasjonen de sitter på bedre enn i dag. Her blir søk selve nøkkelen.

- Det som ikke kan gjenfinnes, finnes ikke. Det hjelper ikke om dataene er arkivert dersom vi ikke finner dem tilbake.

Økokrim har allerede tatt i bruk et verktøy for bekjempelse av hvitvasking som er bygget i henhold til det nye rammeverket. Flere vil følge.

Om dette betyr at skurkene går skumlere tider i møte må fremtiden vise.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.