BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dropper amerikansk mobilstandard

Det amerikanske mobilselskapet Cingular har bestemt seg får å investere 25 milliarder kroner i et nytt GSM-mobilnett, og dropper dermed amerikanske mobilstandarder.

Frode Eriksen
31. okt. 2001 - 15:01
EricssonNokia
Siemens
Cingular WirelessSBCBell South


Hittil har VoiceStream Wireless vært landets største GSM-operatør, og det eneste selskapet som ikke har satset på amerikanske mobilstandarder. Selskapet ble etablert etter at Deutsche Telekom kjøpte av flere mindre GSM-operatører i sommer for å skape en større GSM-aktør i det amerikanske markedet.

Cingulars strategivalg betyr også at det i amerikansk mobilindustri har kommet en erkjennelse av at det ikke er spesielt smart for de amerikanske aktørene å satse på egne standarder, mens resten av verden velger GSM og senere som oppgradering GPRS, EDGE og til slutt WCDMA som teknologiløsning for tredje generasjons mobilnett. Helt ulikt den vanlige amerikansk industri-holdningen gir USAs mobilindustri nå etter.

Konsernsjef i Cingular, Stephen Carter, sier i en pressemelding at målet er å etablere en enkelt teknologistandard for hele selskapet. - GSM er klart verdens ledende mobilstandard.

I USA er det derimot den digitale mobilstandarden CDMA som er mest utbredt.

Britiske Vodafone, som er deleier i mobilselskapet Verizon Wireless, har bidratt til at WCDMA er en foretrukken løsning for for amerikanske mobilselskap. Også AT&T har bestemt seg for å satse på GSM og WCDMA, med Ericsson og Nokia sammen med Lucent og Nortel som leverandører.

Dette er dårlige nyheter for Qualcomm, som ser sitt kundegrunnlag på CDMA i USA, der selskapet eier de fleste sentrale patentene og derigjennom solide lisensinntekter, nå forvitre til fordel for GSM-teknologi.

Cingular vil bygge et GSM-nett parallellt med den eksisterende infrastrukturen, samtidig som nettet tilrettelegges for både GPRS og senere til EDGE.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra