BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dyre CD-R-plater er IKKE best

Det slår det tyske datamagasinet ComputerBILD i en test av 42 brennbare CD-plater på det tyske markedet. Hold deg f.eks. unna BASF i alle varianter.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. sep. 1998 - 13:22

CD-brenning blir stadig mer populært. Dette skyldes først og fremst at prisene på både plater og brennere har sunket kraftig de siste årene. Har man først utstyret, er selve prosessen temmelig enkel, avhengig av hva slags programvare man bruker. Likevel finnes det fallgruver. Kvaliteten på brennerne varierer, men enda viktigere er kvaliteten på platene. Selv om nesten alle plater virker fint med en gang de er brent, tåler ikke alle like godt å bli brukt av mennesker. Mennesker som kan finne på å utsette platene for blant annet forurensning og tøft klima.

Nettopp dette har ComputerBILD tatt for seg i sommerens store test av CD-R-plater. I tillegg til å teste hvordan platene påvirkes av faktorer som sollys og varme både før og etter innspilling, søl som kaffe, cola og fett, samt rengjøring med forskjellige rengjøringsmidler. I tillegg ble det testet om platene ble ødelagt av å bli skrevet på av forskjellige typer penner, eller når de fikk påklistret en papiretikett.

Også verdier som relativ refleksjon, brytning og platens stabilitet ble målt. De to første sier noe om hvor lesbar platen er, den siste forteller hvordan vekten er fordelt i CD-en. Dette er spesielt viktig i dagens raske CD-ROM-spillere, hvor platen har lett for å begynne å vibrere.

Til slutt ble platenes aksesstid og lagringskvalitet, det siste målt i sportøyelighet (jitter) og BLER (Block-Error Rate). Platene ble testet ved forskjellige skrive- og lesehastigheter på forskjellige brennere og avspillere.

I testen ble jitter- og BLER-verdiene vektlagt mest, men også klimatesten ble regnet som viktig.

Platene ble rangert etter ytelse, det vil si testresultatene (jo lavere tall desto bedre), men det ble også oppgitt forholdet mellom pris og ytelse. Dette ble regnet ut ved å multiplisere de to tallene med hverandre. Også her var det om å gjøre å oppnå den laveste verdien.

Den beste platen var laget av japanske Kao Infosystems, med produktnavnet CD-R74. Denne platen vant ytelsetesten, men hadde også den beste pris/ytelse-verdien. Et virkelig godt kjøp, skal man tro testen. Prisen per plate er i Tyskland 2,79 DM, drøye 12 kroner. Digi.no vet ikke om dette merket finnes i Norge.

På de neste 9 plassene kom:

  • TDK CD-R74 (grønn)
  • Ricoh CD-R74
  • Audio Master Recordable CD 74
  • TDK CD-R74 (rød)
  • TDK CD-R74 (blå)
  • Philips all speed Silver
  • Imation CD-R 650MB/74MIN
  • Mitsui CD-R Gold 74/K200 ME
  • BASF CD-R Ceramguard

Alle disse platene kostet mellom 3,30 og 4 DM. For Mitsui Gold kjører CompoData i disse dager et spesialtilbud på kr 12,50 per plate.

Testen viser helt klart at en dyr plate ikke nødvendigvis er bedre enn en billig plate. Testens to dyreste plater, BASF CD-R Maxima Audio Gold og BASF CD-R Maxima Audio Silver, begge med en prislapp på 10 tyske mark, havnet henholdsvis på 32. og 41. plass i ytelsestesten. Dette i en test med til sammen 42 testende plater. (BASF-merket tilhører selskapet EMTEC som siden 1. januar 1997 er en del av det koreanske kjemi-konsernet KOHAP.)

Hele testen er å lese i utgave nummer 17/98 av ComputerBILD.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.