BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dyrt med flere skjermer

Appian leverer en rekke flerskjermskort i forskjellige prisklasser. digi.no har testet et av de dyreste. Kortet fungerte utmerket, men hadde skuffende lav ytelse.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. jan. 1999 - 17:09
Skjermkortet Appian Jeronimo Pro. <i>Foto:  Harald Brombach</i>
Skjermkortet Appian Jeronimo Pro. Foto:  Harald Brombach

Appian er et nytt skjermkortmerke i Norge. Selskapet produserer kun flerskjerms grafikkort som alle kan brukes sammen med Windows NT, Windows 95 og Windows 98. Skjermkortene støtter mellom to og fire skjermer hvor hver skjerm støttes av en egen grafikkprosessor på kortet. Et kort beregnet for fire skjermer har altså fire grafikkbrikker. I tillegg kan flere like kort settes inn i den samme PC-en.

Kortet vi testet, Appian Jeronimo Pro med 16 MB 100 MHz SGRAM, var utstyrt med to Permedia 2 grafikkbrikker fra 3Dlabs og støttet altså to skjermer. Kortet er PCI-basert og skulle i utgangspunktet være enkelt å installere. Det ville det antakelig også ha vært hvis vi ikke hadde kjørt Windows 98 på vår testmaskin. Windows 98-driveren som fulgte med var en betautgave, så vi måtte hente en ny driver på Appians nettsted. Deretter slet vi en stund med å finne konfigurasjonsverktøyet HydraVision. Ifølge manualen skulle dette installeres automatisk i Windows 95 og NT, men det sto ingenting om Windows 98. Til slutt fant vi ut at HydraVision ikke følger med Windows 98-driveren, men må hentes ned og installeres for seg.

Da vi endelig fikk HydraVision til å fungere, var det slutt på problemene. Under Innstillinger i Skjermegenskaper i Windows 98 fikk vi nå opp et bilde av to skjermer. Oppløsningen og fargedybden til disse kunne stilles uavhengig av hverandre. Dette er en fordel hvis man har to ulike skjermer eller rett og slett ønsker å ha forskjellig oppløsning på de to skjermene.

Den ene skjermen fikk rolle som hovedskjerm. Dette avhenger av hvilken kontakt man bruker bak på kortet. Skjermbildet på denne ser ut som det "alltid" har gjort - et vanlig Windows 98-skjermbilde med oppgavelinje og det hele. På den andre skjermen ser man kun bakgrunnen av skjermbildet. Så til det store øyeblikket. Vi åpnet Opera og grep fatt i topprammen. Deretter dro vi det med musen over på den sekundære skjermen. Det var faktisk ganske morsom.

Hva skal man så med en slik funksjonalitet?

Mange applikasjoner har mer enn ett vindu. Dette kan gjøre det vanskelig å se alle vinduene på en gang, noe som ofte er ønskelig. Mange bruker også flere applikasjoner som med hvert sitt vindu dekker store deler av skjermbildet. Også disse vil ha nytte av å kunne fordele vinduene på flere skjermer. I tillegg finnes det etter hvert flere spill som støtter flere skjermer, blant annet Microsoft Combat Flight Simulator. Da kan man se i flere retninger uten å måtte bytte skjermbilde.

Hver av de to grafikkprosessorene hadde tilgang til 8 MB minne i den Jeronimo-modellen vi testet. Dette betyr at kortet greier ganske høy oppløsning. Ved 1600 x 1200 punkter greier kortet 16 bits fargedybde ved 85 Hz vertikal oppfriskningsrate. Kortet støtter av en eller annen grunn ikke 24-bits fargedybde, men tilbyr 32 bits fargedybde med 1280 x 1024 punkter og 85 Hz vertikal oppfriskningsrate. Altså tilstrekkelig for de fleste.

Likevel er ikke ytelsen til kortet spesielt høy, sammenliknet med andre kort på markedet. Vi testet kortet med flere forskjellige testprogrammer. Resultatene kan du se i tabellen nedenfor:

  Appian Jeronimo Pro Matrox Millenium G200
Business Graphics Winmark 98 64,7 167
Hi-end Graphics Winmark 98 115 216
Wizmark (3D) Lite 549,4 653,1
Incoming 3D-test 19,84 43,38

Winmark-resultatene her stemmer ikke helt overens med hva vi hadde forventet av Permedia 2-brikkene. De har tidligere vist seg å være på høyde med G200-brikken når det gjelder 2D. Hvorfor Appian-kortet kommer så dårlig ut i forhold til Matrox-kortet i vår test, er vi usikre på. Antakelig bruker Appian-kortet en del ekstra båndbredde fordi det skal levere to skjermbilder på en gang. I tilfelle er det den noe begrensede kapasiteten til PCI-bussen som gjør at resultatet ble som det ble. En annen forklaring kan være dårlige drivere. Dette er det i tilfelle enklere for Appian å gjøre noe med.

Vi måtte for øvrig bruke Lite-utgaven av Wizmark fra 3Dfx fordi Jeronimo Pro-kortet har begrenset Alpha-blending-støtte.

Appian Jeronimo Pro med 16 MB minne og to skjermporter har en anbefalt utsalgspris på 10.380 kroner. Vi synes dette er mye for et kort som har såpass svak ytelse. Selv om alternativene ikke akkurat flommer over landet, så finnes det helt klart andre skjermkort som har et bedre pris/ytelsesforhold. Det fleste av disse kortene er vanlige énskjerms grafikkort, men de har støtte for at flere kort kan settes inn i en PC på en gang. Fordelen med Jeronimo er at det kun okkuperer én kortplass og at installasjonen - når man først har funnet driverne - er enkel.

Appian distribueres i Norge av Berendsen Components.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra