BEDRIFTSTEKNOLOGI

E-cash-teknologi fra Bull

Mens kredittkortgigantene krangler om hvilken standard som skal benyttes når elektroniske kontanter kommer, har Bull Worldwide Information Systems sitt på det trygge. Bull leverer systemer til alle de ulike standardene, blant annet ved hjelp av programvareteknologi fra Norge.

Eirik Flaa
13. des. 1996 - 14:00

I Norge har Bull en markedsandel på 50 prosent av installerte betalingsterminaler. Nå vil Bull også bli størst på det nye smartkortmarkedet gjennom å utvikle systemer som er integrert i eksisterende betalingsterminal-infrastruktur.

Roar Smidt.
Roar Smidt.

- Vi har utviklet en terminal som både håndterer tradisjonelle minibankkort og de nye smartkortbaserte kontantkortene, sier Roar Smidt, systemsjef for betalingsformidling og IT-sikkerhet hos Bull A/S til digi:data. Han viser frem en liten brun boks som til forveksling ligner minibankterminalen vi kjenner fra kiosken på hjørnet. Terminalen har imidlertid svært annerledes funksjonalitet.

- Eneste forskjellen er at smarkortleseren i denne terminalen har en innebygd programmerbar chip som er klargjort for elektroniske kontanter. Chipen kan programmeres for samtlige av de mest vanlige kortsystemene som er under utvikling, sier Smidt, og forklarer at markedet ser ut til å konsentrere seg rundt tre hovedsystemer; Visa Cash/Danmønt, Proton og Mondex. Den sistnevnte har i motsetning til de to andre en spesiell funksjon som er meget omdiskutert.

- Mondex systemet gir brukere mulighet til å flytte kontanter seg imellom uten at transaksjonen kan spores opp. Dette gir en viss sikkerhetsrisiko i den forstand at det i prinsippet kan genereres penger, dersom systemkoden knekkes, sier Smidt, og legger til at han derfor er usikker på om systemet vil få gjennomslag.

Roar Smidt med betalingsterminal.
Roar Smidt med betalingsterminal.

- I Norge ser det ut til at Visa Cash/Danmønt-systemet vil dominere innkjøringsfasen. Systemet vil allerede bli prøvd ut under Ski-VM i Trondheim. Dersom systemet får gjennomslag i etterkant av VM, vil vi levere betalingsterminaler så fort dette er ønskelig sier Smidt, som legger til at å tilpasse Bull terminalen er en smal sak.

-Vi trenger kun å få en beskrivelse av systemkonfigurasjonen. Programmeringen foretas av lokal ekspertise i Bull A/S, sier Smidt.

Foruten terminalteknologi vil Bull også levere personlige kortlesere som får plass på en liten nøkkelring. Teknologien er svært brukervennlig, og det eneste brukeren trenger å gjøre er å stikke smartkortet inn i en lite glippe i nøkkelringen. På en miniskjerm vil du kunne lese av hvor mye som er igjen på kortet samt informasjon om forrige transaksjon.

Proton-versjonen av nøkkelringen.
Proton-versjonen av nøkkelringen.

- Nøkkelringene, som er svært billige i produksjon, og vil sansynnligvis bli solgt til en billig penge under VM. Det er også mulig at noen av disse vil bli delt ut som reklamemateriell fra ulike sponsorer, avslutter Smidt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.