BEDRIFTSTEKNOLOGI

Effektiv applikasjonsstyring i Citrix-miljøer

PowerFuse fra nederlandske RES gir effektiv implementering og drift av applikasjoner i Citrix-miljøer. Commaxx står for norgeslanseringen.

11. apr. 2002 - 13:32

En av de store nyhetene på den pågående Thinpower 2002-konferansen er norgeslanseringen av PowerFuse fra det nederlandske selskapet Real Enterprise Solutions (RES). PowerFuse dreier seg om implementering og drift av applikasjoner i Citrix- og Microsoft-miljøer for serverbasert databehandling. Fordelene i form av sparte ressurser og mer pålitelig drift gjør at lisenskostnadene tjenes inn på svært kort tid, mener Espen Pedersen, sjef for den norske PowerFuse-distributøren og Citrix-kompetansesenteret Commaxx.

- PowerFuse har vært i salg i fire år, og har vært kontinuerlig utviklet, sier RES-gründer Richard Garsthagen til digi.no. - Den nyeste utgaven bærer versjonsnummer 5.0.3. Vi er en liten organisasjon, under tjue ansatte, og vi driver bare med utvikling. Alt slag går gjennom kanaler, det vil si verdiøkende forhandlere. Distribusjonen øker til stadig flere land, både Europa og USA.

Garsthagen posisjonerer produktet i nisjen mellom serverstyring og brukerstyring, en fullverdig og lettbrukt samling av verktøy for å drifte applikasjoner som fordeles til brukere gjennom Citrix eller Microsofts egen terminalserver. Han forklarer at funksjonaliteten beskrives enklest ved å fordele den på seks trinn:

  • Styring av tilgang til applikasjoner: IT-avdelingen kan delegere kontrollen til ikke-teknisk personale, og forsyne dem med et enkelt redskap for å kontrollere hvem skal ha tilgang til hvilke tjenester. For eksempel kan regnskapssjefen tildeles ansvaret for hvem som skal ha tilgang til regnskapssystemet. En bruker som tildeles ny tilgang til en applikasjon, varsles gjennom en egen melding på arbeidsflaten, og ordner resten selv ved ett klikk. Uavhengig av hvor rettighetsstyringen ligger, kan IT-avdelingen oppgradere en applikasjon og gjøre den utilgjengelig hvis service-hensyn krever at den gjøres midlertidig brukerfri. Brukerne forhåndsvarsles på vanlig vis, og merker dessuten utilgjengeligheten ved at applikasjonsikonet vedlegges en "x". Klikk på ikonet fører bare til at IT-avdelingens forklaring synes.
  • Konfigurering av applikasjoner: Her får IT-avdelingen et grensesnitt for å definere forhold som hvor data skal lagres, hvilke skrivere skal kunne brukes og så videre. For et program som Word går man rett og slett gjennom alle innstillingene i applikasjonens eget grensesnitt, og PowerFuse sørger for å fordele disse verdiene til alle brukerne. Ting som Microsoft gjør unødig komplisert, for eksempel binær registrering av brukernavn og initialer, gis en langt enklere håndtering. For andre programmer, for eksempel Outlook, er det egne verktøy, slik at det blir lettere for en administrator å ordne det for mange brukere, enn for en vanlig å oppvakt bruker å ordne det på egen hånd. Garsthagen mener PowerFuse effektivt avskaffer alle slags skripter, batchfiler, regeldefinisjoner og liknende, uavhengig av hvor mange servere administratoren må forholde seg til.
  • Sikkerhet: PowerFuse har en egenskap Garsthagen beskriver som en "brannmur for applikasjoner", basert på prinsippet om at ingenting er tillatt med mindre det er eksplisitt tillatt av enten IT-avdelingen eller andre som tildeler rettighetene for en bestemt applikasjon. Denne egenskapen hindrer også brukere fra å kjøre lokale applikasjoner som de ikke har innhentet tillatelse til.
  • Ytelse: Det skal være en vanlig plage i Citrix- og tilsvarende miljøer at brukere og applikasjoner kaprer så mange ressurser at andre ikke får gjort jobben sin. PowerFuse lar driftsavdelingen begrense hvor mange applikasjoner gitte brukere kan kjøre samtidig. Det har også en ordning som oppdager når én applikasjon kaprer for mange ressurser på en server, og automatisk begrenser den til kapasitet som er ledig når andre applikasjoner har fått sitt. Det sikrer at andre brukere slipper til, selv om alle ressursene til serveren er opptatt i det brukeren krever tilgang.
  • Logging og overvåking: Driftsavdelingen kan hente ut rapporter om hvilke applikasjoner brukes lite eller mye, hvilke brukere er mye eller lite aktive og så videre. Alle endringer logges automatisk, slik at en administrator alltid kan finne tilbake til endringer gjort av kollegaer. Overvåkningen omfatter også et verktøy for lisenser. Dette verktøyet håndterer ulike lisensmodeller, og kan reagere med å låse en applikasjon eller varsle administrator dersom et program brukes i strid med lisensbetingelsene.
  • Friheter for brukere: PowerFuse gjør det mulig å definere nøyaktig hvilke innstillinger en bruker skal kunne gjøre på egen hånd, og tilbyr samtidig redskapene som skal til for at dette skal bli så enkelt og så sikkert som mulig. I brukergrensesnittet er for eksempel Windows' "Control Panel" erstattet av en "Power Panel" med alle innstillingene som brukeren kan sette selv. Det er også en "Power Print" som gir oversikt over alle skriverne den enkelte har tilgang til, noe PowerFuse kan regulere avhengig ikke bare av hvem brukeren er, men også av hvor vedkommende logger seg på. Har du flere arbeidsplasser, viser Power Print bare skriverne som er aktuelle der du holder til i øyeblikket. Frihetsfunksjonen til PowerFuse gir også alle brukere full oversikt over alle organisasjons applikasjoner, med opplysninger om hvor man skal henvende seg for å få tildelt rettigheter man ønsker seg.

I tillegg til alt dette, har PowerFuse et konsept kalt "subscribed application". Dette er en applikasjon som kjøres lokalt, men som likevel styres sentralt, jamfør punktet ovenfor som forklarer at PowerFuse bare tillater brukeren å kjøre applikasjoner som hun eksplisitt har tillatelse til.

- I visse tilfeller, som CD-brenning eller ekstreme multimediaapplikasjoner, er det påkrevd å la applikasjoner kjøre lokalt, av praktiske hensyn, eller av hensyn til det helhetlige systemet, forklarer Garsthagen. - En bruker som har rett til å brenne CD-er, vil få et ikon for dette dersom hun arbeider fra en maskin med en CD-brenner.

I sin spesielle nisje er PowerFuse enestående. Garsthagen mener likevel at Novell ZenWorks kan betraktes som et konkurrerende produkt, selv om funksjonaliteten ikke overlapper helt, og trass i at ZenWorks ikke er spesielt innrettet på serverbasert databehandling og tynne klienter.

PowerFuse er priset til 150 euro per samtidig bruker. Prisen omfatter gratis oppgradering det første året.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.