KORTNYTT

Egypt, Libya og Kina forfølger bloggere

Ifølge Human Rights Watch er politiske bloggere stadig mer utsatt.

7. nov. 2005 - 08:50

Human Rights Watch melder om nye tilfeller der politiske bloggere er fengslet eller trakassert på annen måte. Politisk blogging er en stadig mer utbredt metode for opposisjonelle i land med ekstrem intern undertrykking å uttrykke seg og diskutere med hverandre.

    Les også:

I Libya er en 52 år gammel blogger, Abd al-Raziq al-Mansuri, dømt for ulovlig besittelse av håndvåpen. Human Rights Watch mener å ha dekning for å si at våpenbesittelsen er oppkonstruert og at det er bloggingen som er den reelt utløsende faktor for forfølgelsen. Al-Mansuri publiserte et femtitalls artikler på nettstedet akhbar-libya.com. Sikkerhetspolitiet arresterte ham, beslagla hans PC, papirer og data-CD-er, og avhørte ham om bloggen. Dagen etter ransaket de hjemmet hans og fant en gammel pistol etter faren.

I Egypt er den 21 år gamle jusstudenten Abdolkarim Nabil Seliman tatt i forvaring. Han er kjent for en blog med kritikk av både myndighetene og av islamsk fundamentalisme i forbindelse med opptøyer mot en kristen kirke i Aleksandria. Her skal det ikke være helt klart om det er bloggen som er utgangspunktet for arrestasjonen.

I Kina sier universitetslærer Wang Yi ved universitetet i Chengdu at myndighetene har gitt nettoperatøren ordre om å stenge hans blog. Han forteller til Reportere uten grenser at han har kjempet i seks måneder for å omgå regimets politiske nettfiltre. Yis blog ble nylig premiert av den tyske radiostasjonen Deutsche Welle for å ha tatt opp korrupsjon i Guangdong-provinsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra