BEDRIFTSTEKNOLOGI

Elektronisk post dyrere enn taxi

I Danmark tjener teleoperatører store penger på elektronisk post i luksusklassen. Det offentlige bruker den elektroniske posttjenesten X.400. Det er i mange tilfelle dyrere enn det ville kostet å sende beskjeden på en diskett i en taxi.

Pål Leveraas
15. apr. 1997 - 09:00

Det offentlige Danmark holder i likhet med Norge fast ved den "gamle" (ca. åtte år i praktisk bruk) X.400 standarden. Å sende dokumenter tilsvarende det som går på en vanlig diskett koster, ifølge Computerworld Danmark, 185 kroner. Hadde du sendt det med internet-mail ville det kostet max et par kroner, og med taxi? - omtrent det samme.

Til avisen innrømmer sjefskonsulent Henrik Lynderup i CSC Datacentralen, som driver "Statens Datanet", at prisforskjellen mellom internet-mail og X.400 er enorm.

- X.400-post er ekstremt dyrt, og prisen blir helt vanvittig når det skal sendes til utlandet. Men vi er jo nødt til å levere den ytelse som Forskningsministeriet ber om, sier han.

X.400 er den tjenesten Telepost Communication, senere Telenor Online, senere Telenor Nextel, fremdeles tjener gode penger på, og faktisk har eksportert til en rekke land og større kunder gjennom sin samarbeidsavtale med den britiske operatøren BT. Såvidt vi vet er prisnivået her til lands noe lavere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.