BEDRIFTSTEKNOLOGI

Én meter manndomssymbol til under 30.000 kroner

Bare innrøm det - du elsker å imponere vennekretsen med det nyeste nye innen leamikkens verden. Så hvorfor ikke påføre kompis-gjengen et permanent hakeslepp: Én meter med flat høyoppløsnings-TV på veggen vil garantert gjøre susen.

3. apr. 2001 - 12:13

Det er det populærvitenskapelige magasinet New Scientist som rapporterer om den nye skjermteknologien som gjør det mulig å lage 'schvææære' høyoppløsningsskjermer til vesentlig lavere pris enn før.

Det er forskere ved Philips Electronic N.V. som har utviklet den nye skjermteknologien som koster omtrent halvparten av konvensjonelle LCD-skjermer eller plasmaskjermer, og som bruker vesentlig mindre strøm enn de gamle katodestrålerør-skjermene (CRT).

Besparelsene blir store sammenliknet med tradisjonelle LCD-løsninger bl.a. fordi man i stedet for å benytte tre LCD-er klarer seg med kun ett panel.

Dersom Philips velger å sette skjermen i produksjon, mener forskerne at de vil kunne levere høyoppløsnings flatskjermer med én meters lengde (diagonalt) allerede i løpet av 2003, skriver New Scientist som forklarer teknologien inngående:

Skjermen bruker et roterende prisme for å projisere store fullfargebilder fra en billig skjermbrikke som benytter flytende krystall-teknologi. Det vil si - Philips benytter en ny type LCD-panel som legger en flytende krystall-matrise oppå en gjennomsiktig silisium-brikke. Den legger et gjennomsiktig elektrodeblad på toppen av LCD-en og et speil-lag under. Lyset skinner gjennom topplaget, videre gjennom LCD-laget før det reflekteres av det bakerste laget og inn i et prosjektørlinsesystem. Det projiserte bildet er svært lyst fordi det ikke er noen transistorer som stenger for lyset. Oppløsningen på Philips' LCOS-panel (liquid crystal on silicon) er dessuten svært høy fordi LCD-cellene kan gjøres svært små - ned til to mikrometer.

Prismeteknologien fungerer slik at hvitt lys fra en lampe splittes i røde, grønne og blå stråler som så passerer gjennom et raskt roterende prisme. Prismet sender røde, grønne og blå horisontale striper med lys ned til LCOS-panelet slik at celler i panelet reflekterer de tre fargene i sekvens. Videosignalet splittes så i røde, grønne og blå rammer og fôres til panelet synkront med de korresponderende lysstrålene. Når så LCD-cellene bades i rødt lys viser de kun det røde innholdet i bildet, når de bades i blått lys gjengis kun det blåe innholdet, og så videre. Prismet roterer ved 200 hertz' hastighet, som er nok til å lure det menneskelige øyet til å se fullfargebilder uten flimmer.

Prosjektleder Ad de Vaan sier til New Scientist at den nye skjermløsningen vil bli demonstrert under en egen skjermkonferanse i San Jose i California 3. juni i år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.