BEDRIFTSTEKNOLOGI

Endelig en lisensavtale som kan leses

Student viser hvor enkelt det bør gjøres.

Hvor lang må egentlig en lisensavtale være? (Fotofikling: Per Ervland)
Hvor lang må egentlig en lisensavtale være? (Fotofikling: Per Ervland) Bilde: Per Ervland
7. sep. 2011 - 14:20

La oss være ærlige. Hvem tar seg bryet med å lese de langdryge lisensavtalene som typisk medfølger programvare? Det må være en øvelse for spesielt interesserte. I stedet klikker vi oss videre og godtar avtalene blindt.

Vilkårene for bruk kan i mange tilfeller bestå av tusener av ord, side opp og side ned med tunge juridiske formuleringer.

Må det være slik?

Nei, mener studenten Gregg Bernstein. Ifølge The Daily bestemte han seg for å gjøre lisensavtaler enklere å fordøye, som ledd i sin masteroppgave ved Savannah College of Art and Design.

- Du ville ikke kjøpt bil fra en selger som snakker i nytale og drar frem en uleselig kontrakt. Hvorfor godtar vi da dette fra programvareselskapene, spør han ironisk i intervjuet med avisen.

Apples oppsiktsvekkende lange avtaletekst til iTunes, som må godtas hver gang programmet blir oppdatert, ble gjenstand for masteroppgaven. På engelsk teller originalen for tiden 4.137 ord, mens du kan plusse på drøyt 1.500 ord i den norske oversettelsen.

Vilkårene du må godta for å installere iTunes teller godt over 5.000 ord i den norske oversettelsen.
Vilkårene du må godta for å installere iTunes teller godt over 5.000 ord i den norske oversettelsen.

Med bistand fra en jussprofessor fikk han komprimert teksten ned til under en tiendel. Deretter gikk han i gang med å bryte avtalen ned ytterligere i seksjoner, innrykk og kulepunkter for å øke lesbarheten.

Skjermbildet illustrer hvordan den gjenværende teksten deretter ble fordelt i et enkelt grensesnitt over seks sider, med forløpsindikator, lenke til originalteksten, ikoner for utskrift og så videre.

Slik foreslår Gregg Bernstein at lisensavtalen bør fremstå. (FAKSIMILE: The Daily)
Slik foreslår Gregg Bernstein at lisensavtalen bør fremstå. (FAKSIMILE: The Daily)

- Norske lisensavtaler er helt annerledes. Her har vi den ordningen at en standardavtale med forbruker skal forelegges forbrukerombudet. Det betyr at vi har en sikring på et helt annet nivå enn i USA, sier professor i rettsinformatikk Jon Bing til digi.no.

Jussprofessoren har ikke sett forslaget fra designstudenten, men sier på generelt grunnlag at han egentlig ikke ønsker seg forenkling av lisensavtaler.

- Det er ikke teksten som er komplisert, men innholdet. Det er ikke vanskelig å forenkle kontrakter, men det er ekstremt vanskelig å kunne påstå at innholdet er identisk.

Bing er derimot positivt innstilt til at lisensavtaler bør kunne presenteres i en form som er langt mer brukervennlig enn det som er vanlig.

Tause programvaregiganter

Det fremgår ikke hvilken karakter masteroppgaven innbragte, men designstudenten skal senere ha tatt kontakt med Apple, Adobe, Amazon, Google og Microsoft.

Målet var å overbevise selskapene om at hans forslag til forenklet lisensavtale er mer hensiktsmessig. Men så langt skal ingen av dem ha svart på henvendelsene fra Bernstein, ifølge The Daily.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.