GOOGLE MAPS

Endelig får Google Maps-brukerne lov til å tegne i kartene igjen

Ikke helt Map Maker, men i alle fall mer enn nå.

Brukerne av Google Maps skal snart få tilgang til å endre mer av kartdataene.
Brukerne av Google Maps skal snart få tilgang til å endre mer av kartdataene. Skjermbilde: Digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. mars 2021 - 19:00

Det er mye i Google Maps som bidrar til at dette er verdens mest brukte karttjeneste. Men som Digi.no tidligere har påpekt (for abonnenter), er det ofte en del mangler i kartene. Både nye veistrekninger og svært mange gatenavn manglet. Mye av dette har blitt bedre, men noe av mangelen kan skyldes at brukerne i mindre grad enn tidligere får være med på å forbedre kartene. 

Kartet som viser antallet norske servere som var sårbare for Terrapin Attack den 4. januar 2023. Dette var de nyeste dataene tilgjengelige da artikkelen ble skrevet.
Les også

Nylig oppdaget angrepsteknikk: Tusenvis av norske servere er berørt

Stengt etter misbruk

Tidligere tilbød Google en tjeneste som het Map Maker. Den gjorde det mulig for erfarne brukere å endre det aller meste som ble vist i kartene. Denne tjenesten ble stengt i 2017 etter relativt grove tilfeller av misbruk, noe bildet nedenfor er et eksempel på. 

Denne illustrasjonen, som dukket opp i Google Maps den 23. april 2016, var sammensatt av flere uavhengige parkoppføringer i kartet, skapt med Map Maker-bruker. <i>Skjermbilde:  Google Maps</i>
Denne illustrasjonen, som dukket opp i Google Maps den 23. april 2016, var sammensatt av flere uavhengige parkoppføringer i kartet, skapt med Map Maker-bruker. Skjermbilde:  Google Maps

Siden da har brukerne i stor grad bare kunne påpeke feil gatenavn, samt legge til interessepunkter som mangler, eventuelt foreslå korrigeringer av disse. Men ikke alt er like tilgjengelig eller enkelt å få til. 

Sammen med flere andre nyheter, lover Google at selskapet at det i løpet av noen måneder på nytt skal gi brukerne mulighet til å legge til nye eller manglende veier i karttjenesten. Det vil også være mulig å korrigere gjengivelsen av veier som allerede finnes i kartet, som for eksempel har blitt flyttet på eller stengt.

Hvordan dette vil kunne gjøres, vises i videoen nedenfor. 

Google har ikke delt mange detaljer om hva som blir mulig med den nye funksjonen, men av videoen ser det ut til å bli mulig å velge veitype. Hvilke valgmuligheter som er inkludert der, går ikke fram av videoen. 

Ikke minst det å kunne legge til stier, er en mulighet mange har savnet etter at den forsvant med Map Maker. Mange av stiene som vises i Google Maps nå, er lagt inn av tidligere Map Maker-brukere, men det er fortsatt «uendelig» mange stier som ikke er med.

Ólafur Waage er mest kjent for snurrige, små videoklipp med humoristisk tilsnitt om livet i Norge og Norden.
Les også

Trodde først det var spam: – Jeg har en satellitt. Vil du kjøre Doom på den?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.