BEDRIFTSTEKNOLOGI

Endelig ja fra Jospin om privatisering

Den franske regjeringen med statsminister Lionel Jospin har nå sagt en gang for alle at 20 prosent av aksjene i France Telecom legges ut for salg, mens 7,5 prosent skal selges på et senere tidspunkt til Deutsche Telekom.

Frode Eriksen
9. sep. 1997 - 11:07

Dermed er det satt sluttstrek for diskusjonen om det franske televerket skal privatiseres eller ikke. Salget starter om to uker og blir ett av de største i den franske statens historie, og vil kunne gi 40 milliarder franc eller 44 milliarder kroner i inntekter.

De ansatte i selskapet vil få tilbud om å kjøpe mellom 3 og 4 prosent av aksjene i bedriften, og det er også klart at tilbudet blir likt for alle. Det bløir altså ikke noen særbehandling av direktørene i selskapet. De ansatte blir også representert i det nye styret i selskapet.

20 prosent av aksjene skal legges ut på det åpne markedet, mens Deutsche Telekom, som er en av France Telecoms alliansepartnere i Global One, får tilbud om 7,5 prosent av aksjene.

Beslutningen om salget møter imidlertid motstand. Den sosialist-ledete regjeringen er utgått fra et flertall i nasjonalforsamlingen bestående av Sosialistpartiet, Kommunistene og De Grønne. Den kommunistvennlige fagforeningen CGT kommenterer regjeringens beslutning som "dårlig", og hevder at et flertall av de ansatte er motstandere av en privatisering. Flere fagforeninger har allerede antyder mulige streikeaksjoner, skriver Financial Times.

France Telecom er svært så fornøyd med å få private eiere. Onsdag kommer selskapet med sine halvårstall.

Den italienske regjeringen er mindre fornøyd med beslutningen. Den planlegges også et aksjesalg som kommer like etter det franske. Italienerne vil selge sin gjenværende aksjepost på 44,7 prosent i Telecom Italia.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.