JUSS OG SAMFUNN

Endelig slutt på søndagshandel

Brustad-bua skulle få søndagshandlingen inn i sømmelige former, men arkitekten hadde glemt Internett. Med den nylanserte Aarrestad/Grimstad-lista over forbudte søndagsvarer, kan vi endelig få slutt på helgehandelen, også på nett. Er det ikke flott? spør redaktør Jens Kanden i sin kommentar.

Jens Kanden
20. mars 1998 - 06:57

Som nordmann med ti års fartstid i et land hvor samfunnsproblemet søndagshandel har slått rot, fulgte jeg debatten om Brustad-bua med forundring. Det var jo rett og slett en elendig måte å løse samfunnsproblemet på. Vi ville fortsatt blitt lokket til usømmelig helgehandling av matvarer via 100 kvadratmeters Rimi-kiosker og de 50 kvadratmeter større frisonene på Statoil. For ikke å snakke om matbutikkene på nett, som gikk fullstendig klar. Nei, Brustad-bua hadde alt for store mangler til å kunne løse et såpass viktig problem.

Da har jeg mer tro på forbudslisten til stortingskapasitetene Unn Aarrestad (Sp) og May-Helen Molvær Grimstad (KrF). La oss kalle den Aarrestad/Grimstad-lista. Her har vi å gjøre med folk som virkelig vet hvordan man tetter smutthull. De nettsurfere som tror at de nok en gang skal gå klar av Norges lover, må tro om igjen. Aarrestad og Molvær Grimstad skjønner at det er vanskelig å få stengt nettbutikkene i helgene, og de er dessuten alt for smarte til å gå i utflaggingsfella. Her nytter det ikke for halvkriminelle gründere bare å sette opp en nettbutikk i utlandet og tro at de kan omgå norske lover.

Nei, Aarrestad og Molvær Grimstad, i hva som kan bli deres politiske mesterstykke, kan nøye seg med simpelthen å forby all omsetning av (ulovlige) matvarer utenom normal arbeidstid. Et tilleggsforbud mot levering av (ulovlige) matvarer i samme tidsrom, vil stoppe snikerne som prøver seg ved å legge inn bestillinger på dagtid for å få varene levert senere.

En bonus av Aarrestad/Grimstad-lista, er at den er en motvekt til økningen i forskjellen mellom folk. Mens Brustad-bua ville gitt de nettkyndige urimelige fordeler som ikke er vanlige folk forunt - med matlevering på kvelder og i helger - er lista et skikkelig solidaritetsverktøy. En komplett liste over forbudte søndagsvarer og streng overvåking fra et sterkt matvarepoliti, er den beste forsikring mot forskjellsbehandling.

Heretter må både minstepensjonister og webmastere holde seg til potegull, cola, og pølser - på søndager.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.