BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Enhver enhet kan få IPv6-støtte

Uansett hvor beskjeden enheten er, skal den nå kunne knyttes til Internett.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. okt. 2008 - 11:24

Så godt som alle enheter som i dag er knyttet til Internett, benytter versjon fire av Internet Protocol (IPv4). Dette til tross for at den nyere og mer fleksible versjon seks (IPv6) har tilgjengelig i lang tid. En av utfordringene med IPv6 er at enheter som kun støtter IPv4, ikke uten videre kan adressere IPv6-enheter.

Den store fordelen med IPv6 er derimot at adresserommet er langt større enn det IPv4 støtter. Dette betyr at selv om man gir alle kjøleskap, lyspærer, stikkontakter og sensorer i verden hver sin IP-adresse, så går man ikke tom for adresser innen overskuelig framtid.

    Les også:

Denne uken ble det kjent at Cisco, Atmel og forskningsinstitusjonen Swedish Institute of Computer Science (SICS) sammen har utviklet én svært kompakt protokollstakk som støtter IPv6. Protokollstakken, som kalles uIPv6, skal kunne benyttes av enheter med svært lite minne og effektbehov.

I prosjektet har Cisco bidratt med ekspertise innen IP-nettverk, Atmel med laveffekts trådløs maskinvare og SICS med kunnskap om design av integrerte operativsystemer.

- uIPv6 har potensial til å påvirke et bredt spekter av markedsvertikaler hvor automatisering er nøkkelen, akkurat som tale over IP gjorde for telefoni i bedriftene, sier Rob Adams, seniordirektør for Ciscos Corporate Development technology group, i en pressemelding.

De tre virksomhetene mener at smarte objekter drevet av en bredt spekter av sensorer og utløsere åpner for en mengde neste-generasjons bruksområder innen blant annet bygningsautomatisering, industriell overvåking, smarte byer og energiadministrasjon.

Disse systemene vil kunne bidra til å overføre informasjon i den fysiske verdenen vedrørende tilstander og miljø, for eksempel temperatur, lys, bevegelse og helsetilstand, til steder hvor informasjonen kan bli analysert, knyttes sammen med andre data, påvirkes eller reageres på.

De tre virksomhetene mener dog at bruken av dette har blitt holdt tilbake av det store antallet proprietære eller delvis lukkede systemer, og av kostnadene knyttet til oversettelsen av informasjon før den effektivt kan deles med andre enheter og systemer.

Dette skal kunne løses med uIPv6, som tilbys som åpen kildekode og som ifølge de tre aktørene skal være ideell selv for de mest innskrenkede enheter. Løsningen er utgitt under en BSD-lisens som tillater bruk i prosjekter med både åpen og lukket kildekode.

uIPv6 skal inkludere standard IP-applikasjoner og skal være enkel å tilpasse for spesifikke krav. Den er nå integrert med operativsystemet Contiki, som er utviklet av SICS. Dette skal kunne tilby all den funksjonaliteten som er nødvendige for denne typen nettverkstilknyttede objekter. Systemet er blitt testet på Atmels trådløse Raven-plattform, som skal være svært energieffektiv.

- En åpen kildekode-basert, standardbasert og liten IPv6-implementering er essensiell for å åpne for neste generasjons sensornettverk, sier Adam Dunkels, seniorforsker ved SICS og prosjektleder for Contiki, i en pressemelding.

uIPv6 krever bare 0,5 kilobytes med SRAM for datastrukturer, 1,3 kilobytes med SRAM for mellomlagring og 11 kilobytes til koden.

Contiki skal være designet for å kunne flyttes enkelt til andre plattformer. Basissystemet skal være porterbart uten endringer til enhver plattform som har en ANSI C-kompilator. Ifølge SICS skal de største vanskelighetene ved portering være knyttet til drivere til radioen eller andre kommunikasjonsenheter.

- Ved å benytte en IPv6-stakk vil drift av et sensornettverk bli like enkelt som å drive et nettverk som PC-er, IP-telefoner eller alle andre IP-enheter, sier Patrick Wetterwald, president i IP for Smart Objects Alliance (IPSO), i pressemeldingen.

Mer informasjon, samt nedlastingslenker til Contiki og uIPv6, finnes på denne siden.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.