BEDRIFTSTEKNOLOGI

Enighet om åpent dokumentformat

Dokumentformatet kjent som OpenDocument, er blitt godkjent som ny standard av Oasis.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. mai 2005 - 11:51

Oasis (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) annonserte nylig at Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) v1.0-spesifikasjonen er blitt godkjent som en OASIS-standard.

Formatet, som blant annet skal støttes av neste utgave av OpenOffice.org, er ment som en erstatning for leverandøravhengige dokumenter for blant annet tekstbehandling, regneark og presentasjon.

EU-kommisjonens ”Interchange Data between Administrations”-program (IDA), foreslo for omtrent et år siden å gjøre OpenDocument-formatet til en internasjonal ISO-standard. Forslaget ble blant annet framsatt i et brev til Sun, som står bak både Star Office og OpenOffice.org. Sun svarte positivt på forslaget i fjor høst.

IDA anbefalte i fjor sommer at den offentlige sektoren i Europa tar i bruk åpne, XML-baserte dokumentformater, inkludert de som benyttes av OpenOffice.org. IDA skriver at den offentlige sektoren i EU har et spesielt ansvar for å sikre tilgjengeligheten til informasjonen den publiserer. Mer informasjon fra IDA finnes på denne siden.

    Les også:

Samtidig mener IDA at den offentlige sektoren bør unngå alle formater som ikke sikrer like muligheter for markedsaktører til å implementere formatprosesserende applikasjoner, spesielt hvor dette vil tvinge innbyggerne eller bedrifter til å velge spesielle produkter. IDA ønsker derfor Oasis-standardiseringen av det OpenDocument velkommen.

Målsetningen for Oasis-standarden var å lage en spesifikasjon for et åpent, XML-basert filformat for kontorapplikasjoner. Det ble i utgangspunktet stilt en rekke konkrete krav til formatet.

  • det må være egnet for kontordokumenter som inneholder tekst, regneark, grafer og grafiske dokumenter
  • det må være kompatibelt med W3C Extensible Markup Language (XML) v1.0- og W3C Namespaces in XML v1.0-spesifikasjonene
  • det må støtte høynivå-informasjon egnet for redigering av dokumentet
  • det må være gunstig for transformasjoner ved å benytte XSLT eller lignende XML-baserte språk- eller verktøy
  • det skal holde dokumentets innhold og layoutinformasjon atskilt slik at det kan prosesseres uavhengig av hverandre
  • det skal "låne" fra lignende, eksisterende standarder hvor dette er mulig og tillat

Siden OpenOffice.org XML-formatet ble utviklet for å tilfredsstille nettopp disse kriteriene, i tillegg til at det har vist seg å ha verdi i den virkelige verden, ble dette formatet bruk som grunnlag for det videre arbeidet med standarden.

Mer informasjon, inkludert selve spesifikasjonen, er tilgjengelig på denne siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.