Enklere innlogging med ny Kalmarunion

Får fellesnordisk brukernavn innen akademiske miljøer.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. sep. 2009 - 08:48

Under NORDUnet-konferansen i København denne uken ble det lansert en løsning som heretter skal gjøre det mulig for brukere i akademiske miljøer i Norge, Finnland, Danmark, Sverige og Island å benytte sitt vanlige brukernavn og passord for logge seg inn på og få tilgang til begrensede websider som forskningsdatabaser, e-læringssystemer og lignende på tvers av landegrensene.

Løsningen kalles Kalmar2 og er oppkalt etter den den første Kalmarunionen, som ble oppløst for 480 år siden. Igjen forenes de nordiske landene, men denne gang uten våpen eller politikk. Derimot skal de være væpnet med den nyeste teknologien for enkel tilgang til tjenester, uten å fire på kravene til sikkerhets og personvern. Dette skriver Uninett i en pressemelding.

Bakgrunnen for Kalmar 2 er at webtjenester som krever brukerautentisering har blitt så vanlige at antallet brukernavn og passord en bruker må huske, er blitt uoverkommelig. Med sammensyingen av innloggingssystemene i alle de nordiske landene, er det nå mulig å logge seg på web-baserte tjenester med sitt eksisterende brukernavn og passord – og slippe å be om et spesifikt for den enkelte nettsiden.

Ifølge Unimett er Kalmar2 er løsningen på behovene for samarbeid og deling over landegrensene innenfor forskning og undervisning. Målet er å styrke Nordisk samarbeid, basert på den eksisterende infrastrukturen for rollebasert tilgang.

Kalmar2 behøver ikke nødvendigvis være begrenset til Norden. Også andre land kan bli medlemmer, dersom de oppfyller de strenge kriteriene Kalmar2 stiller til identitetsforvaltning.

- Kalmar2 er et eksempel på at Norden bygger kritisk infrastruktur for sine akademiske miljøer. Infrastruktur for identitet er på samme nivå som Internett var for 20 år siden, da den Nordiske nettinfrastrukturen ble tilgjengelig over landegrensene. Med Kalmar2 tar samarbeid og deling innen Nordisk eVitenskap et sprang framover, sier Ingrid Melve, teknisk direktør i Uninett.

Arbeidet med Kalmar2 ble finansiert av NordForsk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.