BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ericsson øker for attende kvartal på rad

"Ericsson är oslagbar som Sveriges främsta vinstmaskin." Det kan administrerende direktør Lars Ramqvist trygt slå fast etter at selskapet for 18. kvartalet på rad kan vise fram et økende resultat. Samtidig er det 22. kvartalet på rad at Ericssons ordreinngang stiger.

Øystein Kvistad
27. apr. 1997 - 19:01

Som ventet er det den eksplosive veksten i mobiltelefonmarkedet som slår positivt ut for Telefon AB Ericsson. Selskapet la fredag fram et resultat før skatt for årets tre første måneder på 2.02 milliarder svenske kroner (SEK), en økning på 30 prosent sammenliknet med samme periode året før, og en anelse bedre enn markedets forventninger.

Omsetningen økte med 36 prosent til i overkant av 30,7 milliarder SEK. Tilsvarende tall for samme periode i fjor var i underkant av 22,7 milliarder.

Først og fremst er at divisjonen for mobiltelefoner og terminaler som øker sterkt. Omsetningen i divisjonen ble fordoblet til 7,6 milliarder SEK. Divisjonen for mobile systemer økte samtidig salget med 2,3 milliarder til 12,9 milliarder SEK. Resultattall for ulike virksomhetsområder ble imidlertid ikke offentliggjort på fredag.

For store eksportselskaper som Ericsson er det en fordel at verdien på landets egen valuta holdes på et så lavt nivå som mulig - det gir lavere priser på produktene i utlandet. Den svake svenskekronen har da også bidratt til å høyne Ericsson-resultatet med omlag 100 millioner kroner, men også regnet i den sterke amerikanske dollaren må selskapets resultatforbedring anses som meget god.

Det er det 22. kvartalet på rad at Ericsson kan vise til økt ordreinngang - nå til 39,2 milliarder kroner, mot i underkant av 28,8 milliarder i samme periode i fjor. Fortjenesten per aksje har dessuten økt med 28 prosent til 1,40 SEK. Til tross for at resultatrapporten som ble lagt fram sist fredag var bedre enn ventet, falt imidlertid aksjen tre kroner på en generelt nedadgående Stockholmsbørs.

Ericssons gamle erkerival, amerikanske Motorola, har de siste par årene kommet stadig mer på resultatmessig etterskudd. Selskapets fortjeneste i første kvartal sank med 16 prosent, ikke minst på grunn av synkende priser på selskapets mikroprosessorer - et marked Ericsson klokelig har holdt seg unna.

Den tredje store mobilaktøren, finske Nokia, legger fram sine kvartalstall tirsdag 29. april.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra