RESULTATERFINANS

Et stagnerende marked

Årsresultatene for 1997 er servert, tygget og svelget. Rentebildet er uendret og likviditetseffekten fra romjulen er tatt ut. I de fleste IT-aksjene er prisingen tøyd nokså langt på forventninger om en fortsatt meget hyggelig fremtid. Og hva får vi da? Jo, et stagnerende og tidvis nervøst marked med godt potensial for "meglerkjøring" i enkeltaksjer.

Jørgen Christiansen
4. mars 1998 - 18:14

Onsdag gav dette seg utslag i nok et kursfall i Tandberg - denne gangen på 5,6 prosent - uten at vi finner ny informasjon som tilsier en slik reaksjon.

At Merkantildata fortsetter justeringen nedover, i dag med seks kroner, er lettere å forstå. Det samme med NetComs svake stigning til 169 kroner. Aksjen ser ut til å finne støtte godt i overkant av 160 kroner, og det er nok av sunne case som tilsier en prising rundt 200 kroner også i et nervøst marked. Sist vi hadde anledning til å regne på selskapet selv, landet kulerammen på 170 kroner, og det var ikke noe aggressivt scenario. Vi vil tro at det er få andre enn Den Danske Bank som synes aksjen er overpriset i dag (finnes det flere, så ligger e-post adressen nederst på siden).

Nykomlingen TTI fortsetter oppgangen, uten at dét bør overraske noen. Her kan det virkelig "ta av" i dagens hvileløse marked. Det er som tidligere nevnt lett å falle for fristelsen å skule til andre datalagringsselskaper for å finne en "riktig pris". Når aksjen tilsynelatende er lagt ut på en meget forsiktig pris, skyldes det både tenkologirisiko (vil Travan NS bli en langsiktig suksess?), men ikke minst at Techmar-delen av selskapet (som produserer Travan NS) har en mindre hyggelig fortid. Det kryr av risikomomenter i selskapet, og det er ikke helt ufornuftig å vente på positive nyheter før man lar betalingsvilligheten ta helt av, selv om en IPO alltid vil ha et umiddelbart og kortsiktig hyggelig kurspotensial.

Opticom hadde en god dag onsdag, med en stigning på 2,8 prosent. Vi noterer oss at Kredittilsynet ikke fant tegn på innsidehandel i forbindelse med den informasjonen som ble holdt tilbake for markedet i oktober i fjor.

Ark-aksjer fant både kjøpere og selgere på 95 kroner onsdag. Nå er ikke 500 aksjer en omsetning som skaper de helt store bølgene, men aksjen er nå i hvert fall omsatt hele tre dager i strekk, og det er et fremskritt i seg selv. Vi venter tålmodig på at det løsner også her. I et så nyhetsfattig marked, bør det være godt med rom for et større selskap med lang og solid track-record og krystallklare nordiske ambisjoner.

Digital-tv er i skuddet og kommer til å være det i flere år fremover. I går tildelte BSkyB kontrakten på 1 million set-top-bokser (digitale dekodere) til Grundig UK. Selskapet lover at boksene skal være klare til BSkyB's lansering av digital-tv i juni. Da skal det lanseres en satellittpakke på 200 digitale kanaler. Samtidig ser det ut til at British Digital Broadcasting holder fast ved planene om å starte digital jordbunden distribusjon av 15 kanaler til høsten. Det har vært noe tvil om dette da EUs konkurransemyndigheter har satt spørsmålstegn ved konstellasjonen, samt noen tekniske problemer og litt gnisninger mellom aktørene som er med på samarbeidet. Om det er dette som trakk ned Tandberg Television med 3,2 prosent skal være usagt. Vi heller vel mer i retning av å mene at dette er positivt for Tandberg Television, da deres samarbeidspartner Cable & Wireless i hvert fall ikke får bedre tid til å bygge ut sitt kabelnett. Kanskje kan det fremskynde behovet for flere head-ends, noe som vil være positivt for den norske aktøren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.