JUSS OG SAMFUNN

EU advarer Ballmer

Gransker Microsofts nye retningslinjer.

Microsoft og toppsjef Steve Ballmer granskes for å ha innført nye retningslinjer som EU mistenker kan bryte med personvernlovene. Fra før er Google i søkelyset for samme forhold.
Microsoft og toppsjef Steve Ballmer granskes for å ha innført nye retningslinjer som EU mistenker kan bryte med personvernlovene. Fra før er Google i søkelyset for samme forhold. Bilde: Wikimedia Commons & Bloomberg/All Over Press
19. des. 2012 - 10:03

EUs vaktbikkjer følger nettgigantenes forhold til personvern med argusøyne.

Google har allerede fått en skarp advarsel, etter at de i mars slo sammen retningslinjer og tilhørende brukerdata for nær 70 ulike nettjenester.

Nå rettes søkelyset mot Microsoft.

I høst endret de tjenesteavtalen som regulerer bruk av deres nettjenester, inkludert men ikke begrenset til Hotmail, Skydrive, Microsoft-kontoen, Bing, Office.com og så videre.

Brev til Ballmer

EU har iverksatt en formell granskning av endringene. Forholdet og bekymringene er meddelt i brevs form til Microsofts toppsjef Steve Ballmer og sjefen for Microsoft i Luxembourg, ifølge Bloomberg som har fått tak i brevet.

EUs ekspertgruppe på området, Artikkel 29-gruppen, som består av datatilsyn fra alle medlemslandene skal undersøke om endringene bryter med europeiske personvernlover. Det er datatilsynene i Frankrike og Luxembourg som leder etterforskningen.

Spent på utfallet: Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet. <i>Bilde: Per Ervland</i>
Spent på utfallet: Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet. Bilde: Per Ervland

Datatilsynet i Norge deltar også i etterforskningen, forteller direktør Bjørn Erik Thon til digi.no. De har en representant i teknologiavdelingen av Artikkel 29, der mye av arbeidet i denne saken foregår.

Fri flyt

Microsofts personvern-retningslinjer fikk i høst en ny klausul som åpner for at data kan flyte fritt mellom alle deres nettsky- og desktop-tjenester, ikke ulikt forholdet EU har kritisert Google for.

Et nytt punkt «Hva gjør Microsoft med innholdet mitt?» (3.3 i avtaleteksten) sier blant annet følgende:

«Når du laster opp innholdet til tjenestene, samtykker du i at det kan brukes, endres, tilpasses, lagres, reproduseres, distribueres og vises i den grad det er nødvendig for å beskytte deg og tilby, beskytte og forbedre Microsoft-produkter og -tjenester.»

Trolig er denne vage formuleringen noe av det som har vekket EUs granskende blikk.

- Saken mot Microsoft er for å sjekke konsekvensene av endringen i personvernvilkår som Microsoft gjorde for ikke lenge siden. Sånn sett liger det mye på Google-saken, sier Datatilsynets Bjørn Erik Thon til digi.no.

Han forsikrer at Datatilsynet er svært interessert i sakene, men at det er uklart hvor aktive de vil være. Det norske tilsynet har tidligere selv tatt en svært aktiv rolle i undersøkelser av personvernforhold hos Facebook.

- Dette er en ny måte å jobbe på i Europa. Det plukkes ut et eller to land (datatilsyn) som skal drive en sak mot et stort internasjonalt selskap. Man har gjort det mot Facebook, Google og nå gjør man det mot Microsoft. Det er både logisk å gjøre dette, det er en veldig omfattende jobb, samtidig blir effekten også mye større, sier Thon.

Direktøren i Datatilsynet ønsker ikke å spekulere i hva utfallet av sakene kan bli. Han røper at det franske datatilsynet nå er i sluttfasen av Google-saken, men granskningen av Microsoft nettopp har startet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

- Det blir spennende å se hva de finner, sier Thon.

Microsofts talsmann i Brussel, Robin Kock, hevder i en kommentar til Bloomberg at de «ikke endret personvern-policy da de oppdaterte tjenesteavtalen».

- Vi er overbevist over at de vil se at Microsofts lange og vedvarende personvern-engasjement ikke er endret, sier Koch til nyhetstjenesten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra