JUSS OG SAMFUNN

EU: Alle skal få sport i den digitale verden

EU har gjort det mulig for landene å omgå mektige kringkastere for sportsbegivenheter av 'nasjonal betydning'. Dette prinsippet forsvinner ikke fordi om alt blir digitalt.

25. aug. 2000 - 15:44




NBC
Les mer om IOC og NBC:
Full forvirring om OL på Internett
Christophe Forax

- Vi vil gjerne opprettholde et prinsipp om nøytralitet, at de samme reglene skal gjelde også for nye medier. Men det vil jo komme til å finnes mange forskjellige kringkastingsmåter, og vi kan ikke la det faktum at vi ikke vet nøyaktig hvordan dette vil bli hindre oss i å utvikle dagens regelverk, sier han til digitoday.

Forax' kontor sørget i fjor for å få gjennom en regel om at medlemslandene kan sette opp lister over begivenheter som er av 'nasjonal betydning'. Dette kom etter at danske myndigheter hadde appellert til britiske myndigheter om hjelp til å få sende en britisk-eid landskamp mellom Danmark og Israel på dansk TV. Britene svarte at de ikke hadde plikt til å hjelpe, og danskene klaget så saken inn for EU.

Resultatet er at land som har et arrangement på listen sin kan få kjøpe TV-opptakene fra rettighetshaver for en relativt billig penge og sende det på eget TV-nett.

Så langt er det bare Storbritannia, Danmark og Italia som har satt opp slike lister, men Forax tror både Tyskland, Østerrike og flere andre vil sette opp egne lister i nærmeste fremtid.

Han er opptatt av at EU-kommisjonen sikrer tilgangen på kulturelle ressurser, også ved overgangen til digitale sendinger i forskjellige kanaler.

- Kommisjonen kommer til å publisere en utredning om hvordan man ser for seg at reglene skal være i den digitale tidsalder. Vi har ennå ikke satt ned spesifikke retningslinjer, men TV-direktivet skal gjennomgås i 2002. De dokumentene vi slapp i fjor var ment å stimulere til diskusjon mellom kringkastere, rettighetshavere og publikum, sier Forax.

Han ønsker seg flere innspill fra industri og publikum, men mener oppgavene er klare.

- Det viktigste vil være å sikre senderettighetene for de offentlige mediekanalene, sier Forax til digitoday.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.