EU-domstolen ga Sony medhold i sak om forhåndsinstallert Windows

Behøver ikke å refundere ubrukt programvare.

Ifølge EU-domstolen kan man ikke kreve at en gitt pc-modell selges uten forhåndsinstallert programvare. Bildet viser en av Sonys tidligere Vaio-modeller.
Ifølge EU-domstolen kan man ikke kreve at en gitt pc-modell selges uten forhåndsinstallert programvare. Bildet viser en av Sonys tidligere Vaio-modeller. Bilde: Amazon.com
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. sep. 2016 - 09:55

Den europeiske unions domstol, også kalt EU-domstolen, har gitt Sony medhold i forbindelse med et søksmål mot selskapet som dreier seg om pc-er med forhåndsinstallert programvare, inkludert Windows. 

I 2008 kjøpte franske Vincent Deroo-Blanquart en Sony-pc som ble levert med en hel del forhåndsinstallert programvare, inkludert Windows Vista Home Premium. 

Deroo-Blanquart nektet å samtykke til sluttbrukerlisensen til operativsystemet ved første oppstart og ba om å få refundert av Sony den delen av kjøpsprisen som den forhåndsinstallerte programvaren utgjorde. 

Les også: Fant alvorlige sårbarheter i «crapwaren» til ti av ti pc-er

Søksmål

Sony nektet å gjøre dette, men tilbød Deroo-Blanquart å heve hele kjøpet og å få tilbake de 549 euroene han hadde betalt. Kunden nektet og saksøkte Sony. I tillegg til et beløp for programvaren, krevde han også erstatning på 2500 euro for det han mener er urimelige handelsspraksis. EU-direktivet 2005/29/EC  forbyr slik praksis overfor forbrukere.

Hvordan saken senere har forløpt i det franske rettsvesenet, er ikke oppgitt i pressemeldingen fra EU-domstolen, men for tiden er den til ankebehandling ved den franske kassasjonsretten

Det er ankeutvalget ved kassasjonsretten som har bedt EU-domstolen ta stilling til to sentrale spørsmål. 

EU-domstolens beslutning

Det ene spørsmålet er om det er urimelig handelspraksis å selge datamaskiner med forhåndsinstallert programvare, uten å la kunden kunne velge den samme modellen uten slik programvare. 

Det andre spørsmålet som EU-domstolen skulle ta stilling til, er om det er villedende handelspraksis å la være å indikere prisen på hver enkelt programvare, når programvaren er forhåndsinstallert på pc-en. 

Stallm– Windows og OS X er skadevare

EU-domstolen har svart nei på begge spørsmål. 

Angående det første spørsmålet skriver EU-domstolen at de salget av datamaskiner med forhåndsinstallert programvare er noe som svarer til forventningene til en signifikant andel av forbrukerne, som foretrekker å kjøpe en datamaskin som er ferdig utstyrt og klar til bruk, framfor å kjøpe datamaskinen og programvaren separat.

Domstolen legger også vekt på at Deroo-Blanquart før kjøpet skal ha blitt grundig informert av forhandleren om eksistensen og atferden til all den installerte programvaren, samt at Sony tilbød kunden å heve kjøpet. 

EU-domstolen overlater likevel til den nasjonale domstolen å avgjøre om kunden i dette enkelte tilfellet hadde mulighet til å gjennomføre en informert beslutning. 

Ikke villedende

Når det gjelder det andre spørsmålet, om indikering av separate priser på den forhåndsinstallerte programvaren, mener EU-domstolen at handelspraksisen er villedende dersom den utelater vesentlige informasjon som gjennomsnittsforbrukeren behøver for å gjøre en informert transaksjonsbeslutning, eller som gjør det sannsynlig at gjennomsnittsforbrukeren gjør en transaksjonsbeslutning som han eller hun ellers ikke ville ha gjort. 

Domstolen mener mangelen på separat indikering av prisen til hvert av de installerte programvareproduktene ikke er vesentlig informasjon for en gjennomsnittsforbruker og at en slik mangel ikke utgjør villedende handelspraksis. 

Til syvende og sist er det den nasjonale domstolen som avgjør i saken, men med utgangspunkt i redegjørelsen fra EU-domstolen.

For to år siden kom italiensk høyesterett til en helt annen konklusjon og dømte HP til å betale 140 euro til en kunde som ikke ville benytte Windows-operativsystemet på pc-en vedkommende hadde kjøpt. 

Les hele saken: Pc-kunde vant i lisenssak mot HP

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.