FORBRUKERTEKNOLOGI

EU: Facebook-brukere bør ikke tvinges til å betale for sikkerhet

Facebook-eier Meta og andre nettplattformer bør ikke kunne tvinge sine brukere til å betale for datasikkerhet, mener EUs personvernråd.

Retten til databeskyttelse er nedfelt i EU-lovgivningen når selskapene tilbyr annonsefrie abonnementer. Dette skal de ikke betale for, uttaler EUs personvernråd.
Retten til databeskyttelse er nedfelt i EU-lovgivningen når selskapene tilbyr annonsefrie abonnementer. Dette skal de ikke betale for, uttaler EUs personvernråd. Foto: Dado Ruvic/Reuters/NTB
18. apr. 2024 - 07:25

Det europeiske personvernrådet (EDPB) peker på at retten til databeskyttelse er nedfelt i EU-lovgivningen når selskapene tilbyr annonsefrie abonnementer. Dette skal de ikke betale for, uttaler den europeiske datatilsynsmyndigheten.

– Modellene vi har i dag, krever vanligvis at man enten gir bort alle dataene sine, eller betaler. Dermed samtykker de fleste til dette for å kunne bruke tjenesten, og de forstår ikke fullt ut hva dette innebærer, sier styreleder Anu Talus i EDPB.

Uttalelsen kommer etter at datasikkerhetsmyndighetene i Nederland, Norge og den tyske delstaten Hamburg gikk til EDPB for å få en vurdering av Metas betal-eller-samtykke-modell.

– Plattformene bør gi brukerne et reelt valg, understreker Talus, som også er sjef for den finske datasikkerhetsmyndigheten.

EU-kommissær Thierry Breton.
Les også

Ny EU-lov om KI: Forbyr masseovervåking

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.