EU

EU fornyer løftet om fri roaming

Skal du jobbe eller studere i EU, trenger du ikke å stresse med nytt mobilabonnement.

NTB/Johan Falnes
21. sep. 2016 - 18:34

Når du bruker mobiltelefonen din, skal det koste det samme uansett om du er hjemme i Norge, på utveksling i Paris eller på ferie i Italia.

Det er det klare budskapet fra EU-kommisjonen.

– Du kan bo i Wien og jobbe i Bratislava, og du kan dra på forretningsreise ti ganger eller femti ganger og på ferie ti ganger, antallet er ubegrenset, sier kommissær Günther Oettinger.

Tek.no har nettopp kåret månedens beste mobilabonnementer for privatkunder »

EU-kommisjonens visepresident Andrus Ansip sammenligner det med øl. Når tyskere drar på ferie til Sverige, må de i dag betale svensk pris for ølen. Nå blir det som om de fikk kjøpe øl til tysk pris også i Stockholm, forklarer han.

Måtte skrive om forslaget

EU-kommisjonen varslet allerede i fjor at den ville ta knekken på de såkalte roamingavgiftene, det vil si ekstrakostnader ved bruk av mobiltelefonen i andre land enn hjemlandet.

Men da selve lovforslaget ble lagt fram tidligere i september, var det lagt inn en grense på 90 dager for fri roaming. Det fikk både forbrukerorganisasjoner og politikere til å reagere så kraftig at EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker til slutt bestemte seg for å trekke det tilbake og skrive det om.

I det nye forslaget som nå er stablet på beina, er tidsbegrensningen fjernet.

– Vi må unngå misbruk, men vi ønsker ikke å begrense mengden trafikk eller antall dager, sier Oettinger.

Store forskjeller

EU-kommisjonen legger til grunn at de nye reglene også skal gjelde i EØS-land som Norge og Island. Planen er at lovendringene skal tre i kraft 15. juni neste år.

Ansip understreker at skandinaviske land skiller seg ut i mobilmarkedet, spesielt med tanke på bruk av mobildata. Ifølge ham kan noen abonnenter i Finland få 100 ganger så store datamengder som abonnenter i Ungarn til samme pris.

– Samtidig vet vi at antall kilobyte er ubegrenset i mange abonnementer i nordiske land, sier Ansip.

– Det er enorme forskjeller mellom landene, påpeker han.

Ansip tror likevel at mobilselskapene skal klare å tilpasse seg endringene.

– Så lenge europeeres reisemønster holder seg omtrent som i dag, tror jeg mobilselskapene vil kunne leve med dette, sier han.

Hjemsted avgjør

EU-kommisjonen vil likevel legge inn en begrensning i regelverket for å unngå at det nye systemet misbrukes. Hovedregelen blir at mobilabonnementet må komme fra det landet man bor i, eller i det minste fra et land som man har en fast forbindelse til.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Det betyr at studenter som er på utveksling, arbeidere som pendler over landegrensene eller er utsendt til et annet land i en avgrenset periode, trenger ikke å skaffe seg noe nytt mobilabonnement. De skal fortsatt kunne bruke mobiltelefonen akkurat som hjemme, uten at det koster noe ekstra.

– Dette skal ikke bare gjelde for europeere som tar sine to uker med ferie i utlandet, men også for europeere som benytter seg av sin fullstendig legitime rett til fri bevegelse i det indre marked, forklarer en ekspertkilde i EU.

Det som derimot ikke er lov, er å kjøpe et billig simkort på heisatur til Latvia og så bruke dette hjemme. (©NTB)

Les også: Enorm vekst i nordmenns mobilsurf utenlands

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.