BEDRIFTSTEKNOLOGI

EU-kritikk av avlyttingssystemet Echelon vedtatt

EU-parlamentets spesialkomité på spionnettverket Echelon har blitt enige. "Brudd på menneskerettighetene" er en av konklusjonene i rapporten om avlyttingssystemet.

6. juli 2001 - 12:03
Europa-parlamentets Echelon-komité

digitoday.no

Det forventes at EU-parlamentet vil stille seg bak kravet om å opprette et tillegg i menneskerettighetsærklæringen for å beskytte internasjonal kommunikasjon.

Duncan Campbell, journalist og forfatter av den første STOA-rapporten om Echelon, skriver at også Norge har knyttet nærmere bånd til amerikansk etterretning de siste årene, uten å underbygge dette videre.

Både Storbritannia og Tyskland er vertskap for massive antenneanlegg bygd for å koordinere avlytting av satellittbasert telekommunikasjon, og Campbell mener interne europeiske, tysk-initierte overvåkingsinitiativ kan ha rørt opp nok bunnslam til at USA vil legge ned lyttastasjonen Bad Aibling sør for München. USAs diplomater skal ha varslet om stengingen bare to dager etter at kladden til EUs kritiske Echelon-rapport ble publisert, og grunnen skal ha vært at de ønsker å opprettholde et godt forhold til Tyskland.

USA forsøker slik å minimalisere de negative konsekvensene av et eget, europeisk etteretningsinitiativ, samt å prøve å avverge altfor skarp kritikk eller inngående undersøkelser fra EU eller personvernaktivister. Det er en av konklusjonene i en kommentar Campbell skrev for den britiske avisen Guardian, og som er publisert i fullversjon på nettstedet Cryptome.org (åpner i nytt vindu).

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.