BEDRIFTSTEKNOLOGI

EU utsetter mva på callback

EU-kommisjonen har utsatt møtet der en skulle ilegge moms på alle telekomtjenester som ble tilbudt innenfor felleskapet. Meningen var å bremse på de billige momsfrie internasjonale telefonsamtalene callback, for å sikre bedre konkurransevilkår i forhold til europeiske televerk.

Frode Eriksen
23. jan. 1997 - 11:30

Kommisjonen skulle egentlig ha gjort vedtaket på onsdagens møte, men det er utsatt med minst en uke. Utsettelsen nå kommer fordi en vil se nærmere på kommentarene fra europeiske telekombedrifter på forslaget. Flere televerk med Britich Telecom i spissen mente at de nye reglene fremdeles gjorde det mulig med momsfrie tjenester. Alle de 15 EU-medlemmene støtter mva-forslaget.

Forslaget vil ilegge merverdiavgift (mva) på tjenester som tilbys i EU, selv om selve teletjenesten leveres fra et tredjeland, som for eksempel USA. Målet er at telekomaktører som tilbyr callback-tjenester skal betale mva av omsetningen fra de europeiske kundene, for å sikre like konkurransevilkår.

Litt av bakteppet for dette forslaget er avtalen det forhandles om i verdens handelsorganisasjon (WTO), som etter planen skal foreligge 15. februar. Førstekonsulent i utenriksdepartementet, Erik Solberg, sier til digi:tele EUs momsforslag i realiteten skal sikre lik konkurranse mellom de europeiske teleselskapene og de i hovedsak amerikanske teleleverandørene til callback-selskapene.

Internasjonale samtaler kan i et EU-land som Danmark bli opptil 80 prosent billigere gjennom et call-back selskap sammenlignet med for eksempel TeleDanmark, skriver Jyllands-Posten.

Callback- systemet fungerer slik at en ringer opp et nummer i USA, og blir ringt tilbake med en åpen linje slik at en omgår de lokale og dyrere teleoperatørene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.