JUSS OG SAMFUNN

EUs Microsoft-dommer søker forlik

Microsofts EU-anke høres i retten. Dommeren presser partene hardt for å finne et grunnlag for et forlik.

1. okt. 2004 - 09:01

I går og i dag foregår det høringer i EU-domstolen Court of First Instance i Luxemburg om monopoldommen mot Microsoft. Microsoft har anket hele dommen. I denne omgang skal retten avgjøre hvorvidt straffetiltakene skal iverksettes straks, eller om de skal utsettes til hele ankeprosessen er avgjort, noe som kan ta flere år.

    Les også:

Straffetiltakene som Microsoft ønsker utsatt – boten på 493 millioner euro er allerede betalt – er pålegget om å dele nøkkelteknologi med konkurrentene, og pålegget om å tilby en Windows-variant fri for Windows Media Player. Gårsdagens høring gjaldt pålegget om å dele nøkkelteknologi, Media Player skal diskuteres i dag.

Ifølge referentene i amerikansk og europeisk presse, var dommer Bo Vesterdorf godt forberedt, og presset begge partene hardt. Ingen mener han heller spesielt til fordel for verken EU-kommisjonen eller Microsoft. Inntrykket som sitter igjen er at han søker å finne fram til et mulig grunnlag for et kompromiss som kan rydde hele saken av veien.

Vesterdorf fikk for eksempel Microsofts juridiske direktør Brad Smith til å innrømme at han var beredt til å gi innrømmelser ut over det kommisjonen ba om. På den andre siden presset han EU-kommisjonens representanter på hvorvidt de kunne ha utformet straffetiltak som samtidig hindret Microsofts konkurrenter fra å utnytte selskapets patentrettigheter. Han doserte også åpen motvilje mot mangelen på tidsbegrensning på pålegget om teknologideling.

Det kan ta rundt en måned før Vesterdorf kommer med sin kjennelse.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.