JUSS OG SAMFUNN

Evrys styreleder arrestert – siktet for korrupsjon

Ble pågrepet da han ankom Gardermoen med fly.

Jo Lunder sitter nå i politiets varetekt og skal avhøres, melder NRK.
Jo Lunder sitter nå i politiets varetekt og skal avhøres, melder NRK. Bilde: Vimpelcom
5. nov. 2015 - 12:02

Jo Lunder (54) ble pågrepet på Oslo lufthavn Gardermoen, da han ankom med fly fra London onsdag.

Det er forsvareren hans, advokat Cato Schiøtz, som opplyser dette til NRK.

– Han er siktet. Jeg har ikke sett siktelsen, men det er nærliggende å tro at det gjelder korrupsjon i Vimpelcom-saken, sier Schiøtz.

– Jeg snakket med ham for et par dager siden. Han mener han ikke har noen befatning med en eventuell korrupsjon i Vimpelcom, fortsetter advokaten.

Den pågrepne nordmannen er i dag styreleder for IT-giganten Evry.

– Vi har ingen kommentar, skriver Evrys kommunikasjonsdirektør Geir Remman i en tekstmelding til digi.no.

– Hvis dette gjelder Jo Lunder så har jeg ikke så mye å si foruten at jeg har et godt inntrykk av ham, samt at han som alle andre er uskyldig inntil det motsatte er bevist, skriver Eirik Bornø, som er ansattvalgt styremedlem i Evry i en tekstmelding til digi.no.

Jo Lunder var administrerende direktør i Vimpelcom fra 2011 og fram til i våres. Kort tid etter at han forlot det delvis Telenor-eide selskapet ble han styreleder i Evry, som er Norges største IT-selskap med rundt 10.000 ansatte.

Evry ble nylig strøket fra Oslo Børs etter å ha blitt kjøpt opp av det privateide pengefondet Apax Partners.

Økokrim har av hensyn til den pågående etterforskningen av Telenors Vimpelcom-forretninger informert at de på nåværende tidspunkt ikke ønsker å kommentere saken.

Overfor NRK bekrefter førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim likevel at Lunder nå er pågrepet og siktet for korrupsjon.

Bygget opp Vimpelcom

Lunder har lang fartstid fra det russiske mobilselskapet Vimpelcom, der han var arbeidende styreformann i mange år før han overtok som operativ leder i 2011.

Under hans ledelse vokste Vimpelcom fra omtrent ingenting til flere titalls millioner kunder. Allerede i 2008 ble Lunder kåret til beste telekomleder i Russland av Magazine Company.

I fjor høst ble det kjent at Vimpelcom er under internasjonal etterforskning for overføringer på 700 millioner kroner til et postkasseselskap i Gibraltar, som eies av venninnen til den usbekiske diktatordatteren Gulnara Karimova. Betalingene i 2006 og 2011 skal være oppgjør for telelisenser i Usbekistan, skriver NTB.

Tirsdag kunngjorde selskapet at det setter av 900 millioner amerikanske dollar -  om lag 7,6 milliarder norske kroner -  til mulige utgifter i forbindelse med korrupsjonsetterforskningen.

Telenor er minoritetseier i Vimpelcom. Telenors styreleder Svein Aaser ble 30. oktober i år avsatt av næringsminister Monica Mæland (H), med begrunnelsen at hun ikke hadde tillit til ham. Bakgrunnen var at Mæland hadde fått ny informasjon som hun mener både hun selv og Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité burde fått tidligere. Jon Fredrik Baksaas, tidligere konsernsjef i Telenor, har innrømmet å ha holdt tilbake informasjon under Stortingets høring om saken tidligere i år.

Les også: Stortinget krever hele sannheten om Vimpelcom

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.