MICROSOFT EXCHANGE

Exchange Server rammet av år 2022-bug. Microsoft har kommet med nødtiltak

Utgående e-post blir sittende fast i køen.

Microsoft Exchange Server har en Y2K22-feil.
Microsoft Exchange Server har en Y2K22-feil. Illustrasjon: Digi.no/Colourbox
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. jan. 2022 - 09:11 | Endret 3. jan. 2022 - 11:04

Mange som administrerer en egen installasjon av Microsoft Exchange Server 2016 og 2019 ,har i løpet av nyttårshelgen opplevd at sendt e-post har blitt sittende fast i utkøen. Konsekvensen av dette har i praksis vært at det ikke har vært mulig å få sendt e-post. 

Feilen som nå rammer mange, kan knyttes direkte til det nye året. Den har oppstått i tilknytning til antiskadevare-tjenesten Microsoft Filtering Management Service (FIP-FS). Når Exchange skal forsøke å sammenligne versjonsnummeret til FIP-FS med signaturfilen, oppstår det en kritisk feil. Versjonsnummeret inneholder den aktuelle datoen, og Exchange lagrer dette som en 32 bits heltallsverdi (int32), tilsvarende 2.212.310.001 (på nyttårsaften). 

Windows 11-nølerne holder operativsystemet igjen fra å ta markedsandeler i raskt tempo, viser statistikken.
Les også

Klarer ikke å få folk til å oppgradere Windows

Ulovlig verdi

Den største verdien int32 kan lagre, er 2.147.483.647. Da året bikket 2022, ble int32-verdien av versjonsnumrene ulovlig høye på grunn av det nye årstallet, tilsvarende 2.201.010.001. Dette skriver blant annet Marius Sandbu i Sopra Steria i et blogginnlegg.

Den ulovlige verdien fører til at FIP-FS-motoren ikke lastes. Ifølge Microsoft krasjer den, noe som gjør at utgående meldinger blir sittende fast i køen.

Enkelte skal ha midlertidig ha løst problemet ved å deaktivere FIP-FS, men det er ikke noen anbefalt løsning. 

Midlertidig feilfiks

Allerede 1. januar kom Microsoft med en bedre, men fortsatt midlertidig løsning. Den løser problemet ved å innføre en fiktiv dato, 33. desember 2021, slik at int32-verdien holder seg innenfor rammene, slik som dette: 2.112.330.001. 

Løsningen kan kjøres som et ferdig Powershell-skript eller manuelt. Begge deler er beskrevet på denne siden. Den inkluderer å laste ned en ny versjon av FIP-FS-motoren. Enkelte har opplevd at det har tatt opptil 30 minutter å kjøre skriptet, noe som tilsynelatende skal henge sammen med en tungt belastet nedlastingsserver hos Microsoft.

Microsoft-president Brad Smith talte på Mobile World Congress i Barcelona denne uken.
Les også

Microsoft: Investerer i europeisk Chat GPT-konkurrent

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.