FORBRUKERTEKNOLOGI

Færre svindel-apper i Windows Store

Men Microsoft må fortsette ryddejobben.

Microsoft har fjernet svært mange svindelapper fra Windows Store, men det tilbys fortsatt mange apper i denne butikken som forsøker å utnytte varemerket til andre. Det er ikke minst synlig når man søker etter «Google».
Microsoft har fjernet svært mange svindelapper fra Windows Store, men det tilbys fortsatt mange apper i denne butikken som forsøker å utnytte varemerket til andre. Det er ikke minst synlig når man søker etter «Google». Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. sep. 2014 - 12:08

I midten av august skrev digi.no og mange andre teknologinettsteder om at applikasjonsbutikken for Windows 8.x, Windows Store, hadde utrolig mye tvilsomt innhold. Svært mange av applikasjonene man kunne laste ned, gratis eller mot betaling, framstod som ren svindel. Et skrekkeksempel var all snyltingen på mediespilleren VLC. Ved å søke etter VLC i Windows Store fikk vi 208 treff, hvorav mange var applikasjoner med navn som var til forveksling like originalen.

Få dager senere lovet Microsoft å luke kraftig i Windows Store. Nå har det gått mer enn en måned, og da vi gjorde det samme søket etter VLC i dag, fikk vi 81 treff.

Dette er fortsatt mye, men den store forskjellen er at disse treffene nå i liten grad skyldes navnet på applikasjonen, men i stedet at VLC er oppgitt i beskrivelsen eller i stikkord. Likevel, vi finner applikasjoner som iVLC Player, WLC Media Player og VLC DVD Ripper. Ingen av disse har noe med VideoLAN – utgiveren av VLC – å gjøre.

VLC var ikke det eneste varemerket som ble misbrukt i åpenbare svindelforsøk i august. Også Adobe Flash Player, Firefox, Pandora, IMDB, Candy Crush Saga, Wechat, WhatsApp, uTorrent, Picasa, Bluestacks, Minecraft, Spotify, Google Hangouts, Picasa, Clash of Clans og Blender 3D var blant eksemplene.

Når man søker etter disse i dag, finner man i mange tilfeller fortsatt enkelte tvilsomme forsøk på å snylte på varemerkene, men utvalget av svindelapper er på ingen måte like overveldende som det var.

Man kan likevel stusse over at Microsoft godtar applikasjonsnavn som I.M.D.B, IMBd, We Chat, Wechat for Windows, uTorrent Client, Picasa HD, Blue Stacks og Spotify Free Music HP Pro. Ingen av disse appene er utgitt de leverandørene som står bak de kjente produktene.

Google

Google tilbyr bare én eneste app direkte i Windows Store, nemlig Google Search. Søker man etter «Google», får man derimot opp 942 treff. En rekke av disse er apper med navn som begynner med «Google». Eksempler på dette er Google News - Reader, Google Drive Touch, Google Index Search, Google Rss, Google Blogs og Google Authenticator.

Google Chrome er også listet i Windows Store av Google, men med denne ledes brukeren til Googles egen nedlastingssiden for den vanlige Windows-utgaven, som også installerer Chrome med Modern UI-grensesnittet.

Varemerker handler ikke bare om rettigheter, men ofte også om tillit. Dersom Windows Store-brukerne har tillit til de offisielle leverandørene bak varemerker som VLC, Google eller Spotify, kan de lett bli forledet til å tro at også svindelappene, som misbruker varemerkene, er ekte vare. I oppføringene i Windows Store er det riktignok oppgitt hvem som er den egentlig utgiveren, men denne informasjonen er ikke det mest framtredende på disse sidene, noe som kan bli oversett av uoppmerksomme brukere.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.