JUSS OG SAMFUNN

Falsk Apple-selger snakker ut

- Spiller ingen rolle om vi er autoriserte eller ikke.

De ansatte hevder varene er ekte. At butikken har stjålet Apple Store-konseptet spiller ingen rolle, mener en av selgerne. (Bilde gjengitt med tillatelse)
De ansatte hevder varene er ekte. At butikken har stjålet Apple Store-konseptet spiller ingen rolle, mener en av selgerne. (Bilde gjengitt med tillatelse) Bilde: BirdAbroad
22. juli 2011 - 08:40

Saken digi.no skrev onsdag om en fullstendig falsk, men svært tro kopi av Apple Store i Kina, har siden gått verden rundt.

Det amerikanske ekteparet som blogget om funnet, er overveldet over responsen. De tok senere kontakt og ba oss unngå å navngi dem.

- Vi hadde ingen anelse om hvor mange som ville merke seg denne historien, og i denne delen av verden er det best å forbli så anonym som mulig, skriver de til digi.no.

I blogginnlegget hevder paret at de som jobber i den falske butikken tror de er ansatt i Apple.

Men det avviser ansatte. De hevder også at de selger ekte Apple-produkter, til akkurat samme priser som Apple selv tar.

I hvert fall hvis vi skal dømme etter et intervju gjort med en av selgerne, som Wall Street Journal har fått i tale.

- Det spiller ingen særlig rolle for oss om vi er et autorisert utsalgssted eller ikke. Alt jeg bryr meg om er at vi hver dag selger ekte Apple-produkter, og at kundene ikke kommer tilbake for å klage på kvaliteten, sier han til avisa.

Butikken er bare én av svært mange ikke-autoriserte Apple-utsalg i det folkerike landet, men er trolig den mest forseggjorte av dem. Ved flere falske Apple-butikker i Kina er det vanlig å selge også kopierte produkter, eller sågår brukte produkter, ifølge Wall Street Journal.

Avisa har ikke lyktes avdekke hvor den falske butikken i Kunming får sine vareleveranser fra. Det virker mildt sagt mistenkelig at de kan selge varer til samme pris som Apple, uten avtale med selskapet.

Av bildene fremstår forretningen som nærmest en tro kopi av den originale Apple Store-kjeden, helt ned til interiørdetaljer, hjelpsomme ansatte i blå trøyer, vindeltrapp og produktutstilling som står fritt til disposisjon for kundene å prøve.

Det finnes bare fire ekte Apple Stores i Kina, to i hovedstaden Beijing og to i Shanghai.

Ifølge Wall Street Journal må slike autoriserte utsalg gjennomgå en søknadsprosess og bli sertifisert av Apple før de kan få tillatelse til å selge produktene deres eller tilby teknisk støtte.

Ved hovedkvarteret i Cupertino, California, har de utvilsomt blitt kjent med den nå verdenskjente butikken som selger Apple-varer i Kunming. Det er uklart hva de velger å gjøre, eller kan gjøre. Opphavsretten står som kjent ikke særlig sterkt i Kina.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.